Svet 22.3.2012 12:39

Na 3. evropskem festivalu poezije prvič tudi slovenska beseda

Dunaj, 22. marca - Ob svetovnem dnevu poezije je v sredo v dunajski Literaturhaus potekal 3. evropski festival poezije, na katerem je 13 evropskih pesnikov v materinem jeziku prebiralo svoja dela. Festivala sta se udeležili tudi slovenski pesnici Stanka Hrastelj in Eva Petrič, ki sta slovensko pesniško ustvarjalnost tam predstavljali prvič.

Pesniki in pesnice iz številni evropskih držav so dunajskim poslušalcem naslikali raznolikost jezikov, slogov, pogledov na svet, tematik in pesniških tehnik, ki imajo korenine v bogati evropski pesniški tradiciji, je sporočila Ana Novak, vodja Slovenskega kulturnega in informacijskega centra v Avstriji (SKICA).

Avtorji so svoja dela prebirali v materinem jeziku, avstrijski igralec Robert Reinagl pa jih je nato interpretiral še v nemščini. Ob tej priložnosti je izšla tudi antologija sodelujočih pesnikov in pesnic, v kateri so objavljene pesmi tako v izvirniku kot v nemškem prevodu.

Evropski festival poezije, ki v dunajski literarni javnosti pridobiva na veljavi, je moderator Peter Kislinger označil kot "večer literarnih izmenjav, večer, ko v različnih evropskih jezikih vsi govorijo en jezik: jezik poezije". Festival, ki pod okriljem avstrijske komisije Unesca tradicionalno poteka na svetovni dan poezije, 21. marca. Pripravljajo ga na Dunaju delujoči evropski kulturni inštituti, med njimi tudi SKICA.

Slovenska beseda je bila na festivalu letos prvič predstavljena s pesmimi Hrasteljeve in Petričeve. Pesmi prevajalke, pesnice in pisateljice Hrasteljeve so doslej izšle v številnih antologijah in so prevedene v več jezikov. Za svoja dela je prejela več nagrad, med drugim Modro ptico leta 2011 za romaneskni prvenec Igranje, na festivalu mlade literature Urška leta 2001 pa je bila razglašena za najboljšo mlado pesnico.

Petričeva, ki se ukvarja tudi s fotografijo, videom, zvokom in performansom, je doslej ustvarila obsežen pesniški opus. Njena dela so prevedena v več jezikov, prejela pa je tudi številne nagrade, med drugim nagrado čižek leta 2006 ter nagrado Vordemberge-Gildebart leta 2010.