Svet 23.3.2012 8:40

Nova premiera Edwarda Cluga s Stuttgartskim baletom

Stuttgart, 23. marca - V nedavno prenovljenem gledališču Schauspielhaus v Stuttgartu bo drevi svetovna premiera baletnega trojčka Body Language3, ki so ga ustvarili trije mednarodno priznani koreografi Mauro Bigonzetti, Marco Goecke in Edward Clug. Za vse tri je značilna edinstvena in zelo ustvarjalna uporaba telesa v sodobnem plesu, so sporočili iz SNG Maribor.

"Projekt, ki ga ustvarjam v Stuttgartu, nosi sugestiven naslov SSSS..., ki referira na atmosfero Chopinovih Nocturnov, na katerih sem postavil ta balet. Glasba bo izvedena v živo. Klavir in 147 klavirskih stolov, ki bodo napolnili oder, bo ustvarjalo veličastno in hkrati čustveno ter izolirano pokrajino za Chopinove Nocturne," je produkcijo opisal Clug, sicer umetniški direktor Baleta SNG Maribor.

To bo Clugova druga izkušnja s Stuttgartskim baletom. Prvo premiero je tam imel leta 2009, ko je skupaj z Milkom Lazarjem ustvarjal Pocket Concerto. "Projekt sta kritika in občinstvo odlično sprejela in je postal 'majhen dragulj' njihovega železnega repertoarja, kot pravijo na njihovi spletni strani," je še izpostavil Clug.

Ob njegovem projektu bosta premierno izvedena še baleta Maura Bigonzettija, ki prihaja iz italijanske hiše sodobnega plesa Aterballetto, ter Marka Goeckeja, ki je v Stuttgartu hišni koreograf. Slednji je svoje delo naslovil Black Breath, prvi pa Il Concertone.

Stuttgartski baletni ansambel že več kot pol stoletja sodi v sam vrh mednarodnega plesnega sveta. Visoka raven tehničnega znanja in slogovno širok repertoar ne privabljata le gledalcev, ampak tudi nadarjene plesalce z vsega sveta. Skupno 66 članov ansambla prihaja iz 23 držav. Umetniški vodja je Reid Anderson.

Stuttgartski balet je imel ogromen vpliv na plesni svet in to ne le z deli Johna Cranka, ustanovitelja ansambla in enega največjih koreografov našega časa, temveč skozi vso njegovo zgodovino. Ustvarili so in še vedno negujejo dela nekaterih najboljših in najbolj vplivnih koreografov druge polovice 20. stoletja, kot so William Forsythe, Jiri Kylian, John Neumeier in Uwe Scholz, so v sporočilu za javnost še pojasnili v SNG Maribor.