Svet 23.3.2012 6:00

Jančar bo v sklopu festivala Prevajati Evropo prejel nagrado ACEL

Strasbourg, 23. marca - Literat Drago Jančar bo v sklopu 7. evropskega literarnega festivala Prevajati Evropo, ki se danes začenja v Strasbourgu, prejel prestižno nagrado, ki jo podeljuje Osrednja evropska zveza za književnost ACEL v sodelovanju z mestom Strasbourg. Festivala se bo udeležil tudi pisatelj Boris Pahor, ki mu bodo podelili častno medaljo mesta Strasbourg.

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Jančar bo evropsko književno nagrado ACEL prejel za svoj obsežni literarni opus. Med drugim je avtor knjižnih uspešnic Severni sij, Zvenenje v glavi, To noč sem jo videl in drugih romanov, podpisuje tudi novele, drame, eseje. Jančar je prejel številne literarne nagrade, med njimi kar tri kresnike, velja pa tudi za enega najbolj prevajanih slovenskih avtorjev.

Nekatere Jančarjeve eseje je v francoščino prevedla Andree Lück-Gaye, ki ji bodo na festivalu podelili osrednjo prevajalsko nagrado zveze ACEL. Kot poroča Primorski dnevnik, francoska prevajalka velja za ambasadorko slovenske književnosti, saj je poleg Jančarjevih del prevedla še nekaj romanov Borisa Pahorja in drugih slovenskih avtorjev.

Prav Pahor bo v glavnem mestu dežele Alzacija protagonist "literarnega potopisa" Človek iz Trsta pa tudi drugih festivalskih dogodkov, ki bodo posvečeni slovenski in tržaški literaturi. V soboto se bosta Jančar in Pahor na okrogli mizi pogovarjala s francosko-bolgarskim filozofom Tzvetanom Todorovom. Po poročanju dnevnika bodo Pahorju v sklopu festivala podelili častno medaljo mesta Strasbourg.

Sicer bodo na sedmi izdaji evropskega literarnega festivala Prevajamo Evropo podelili še nekatere druge literarne nagrade in prevajalske štipendije.

Evropski literarni festival Prevajati Evropo organizirata strasbourška univerza in uprava mesta Strasbourg v sodelovanju z Osrednjo evropsko zvezo za književnost ACEL. Kot prvemu so evropsko književno nagrado ACEL leta 2005 podelili španskemu pesniku Antoniu Gamonedi.

Nagrado so doslej pred Jančarjem prejeli še finski pesnik Bo Carpelan (2006), poljski pisatelj in pesnik Tadeusz Rožewicz (2007), nemški dramatik in pisatelj Tankred Dorst (2008), grška pesnica Kiki Dimoula (2009) ter pesnik, dramaturg in cineast Tony Harrison iz Velike Britanije (2010).