Svet 22.3.2012 17:06

Rebuli za roman Nokturno za Primorsko ugledna italijanska nagrada

Trento, 22. marca - Tržaški pisatelj Alojz Rebula je letošnji dobitnik ugledne italijanske literarne nagrade Mario Rigoni Stern. Nagrado bo prejel za roman Nokturno za Primorsko, ki ga je v italijanščino pod naslovom "Notturno sull'Isonzo" prevedla Martina Clerici. Roman, ki je izšel pri založbi San Paolo, je bil dobro sprejet v italijanskih medijih.

Žirija je v utemeljitev zapisala, da Rebulov roman poudarja pogum in odločnost tistih, ki so žrtvovali svoje življenje v obrambo človeškega dostojanstva. Kot navajajo, Rebula slovenski narod avtor predstavi v luči zavzemanja za utrjevanje in nadaljevanje bogastva bratstva med narodi, spoštovanja narave in "alpske človečnosti". Sporočilo je aktualno za evropsko prihodnost in spodbudno za nove generacije, obrazložitev žirije povzema spletni portal Slomedia.

O romanu je v vatikanskem dnevniku L'Osservatore Romano pisal tudi kardinal Gianfranco Ravasi, sicer predsednik papeškega sveta za kulturo ter papeških komisij za cerkvene kulturne dobrine in versko arheologijo. V recenziji je Ravasi izpostavil primere odpora duhovnikov proti fašizmu in nacizmu, pri čemer se je navezal na Rebulovo delo in na esej Boža Rustje, ki je dodan romanu. Opozoril je na usodo slovenskih primorskih duhovnikov v boju proti totalitarizmu.

Protagonist romana Florjan Burnik je kot žrtev fašističnega preganjanja prestal nacistični Dachau in tragično končal svoje življenje v komunističnem režimu. Motive za zgodbo je Rebula zajemal iz življenja primorskega duhovnika Filipa Terčelja.

Nagrado Mario Rigoni Stern avtonomne pokrajine Trento bodo Rebuli izročili 31. marca.