Svet 23.3.2012 11:16

V Benetkah kolektivni projekt Jaše na ozadju kartonastih ruševin

Benetke, 23. marca - V slovenskem beneškem razstavišču, Galeriji A+A, se bo ob 18. uri začel kolektivni projekt pod vodstvom umetnika Jaše. Do 20. aprila se bo v galeriji zvrstil niz instalacijskih, performativnih in glasbenih dogodkov, ki bodo na novo opredeljevali videz in funkcijo razstaviščnega prostora v Benetkah na ozadju pokrajine ruševin iz kartona.

Kot so sporočili iz Galerije A+A, se bo "pristanek" Jaše v prostoru galerije zgodil v nekakšnem "svetu-na-sredi" med idejo kontrole in idejo spontanosti. Umetnik in njegova skupina sodelavcev se bodo lotili večpomenskega procesa maskiranja zidov galerije in se osredotočali spontane situacije, ki jim bodo priča.

Kolektivni projekt, poimenovan tudi "Single", bo rasel in se razvijal kot virusni sistem, sestavljen iz nehierarhičnih nivojev delovanja, odprtih za poljuben rezultat. Projekt se bo razpletal po zaslugi razmerij, ki delujejo neodvisno od siceršnjih, logičnih predpostavk razstavljanja umetnosti.

Kot napovedujejo, bo Jaša s skupino ustvaril situacije, ki bodo odpirale umetniško sfero javnosti. Delovanje in ustvarjanje Jaše bo odvisno od trajanja in vključevanja opazovalcev umetniškega procesa.

Posebno pomenljiv del "razstave" bo predstavljen ob odprtju in v naslednjih dneh, ko bodo številni "akterji" dodali svoje umetniške prispevke: mlad violinist bo zaigral Mozartovo glasbo, zbor zrelih žena zapel pesem, ki jo je zložil umetnik; mladinski ansambel bo izvedel umetnikova najmočnejša in najbolj energična dela; umetnik bo recitiral poezijo in izvajal glasbo.

Umetnik Jaša Mrevlje-Pollak (1978) je realiziral številne osebne in kolektivne razstave v Sloveniji in tujini. Na 54. beneškem bienalu je sodeloval s projektom "I Can Give You 2 Hours (Of My Time), But Can Not Give You 5 minutes", v Mariboru pa je izvedel projekt "Lords Of Dirt". Med njegove novejše projekte sodi otvoritveni dogodek Muzeja sodobnih umetnosti na Metelkovi, trenutno pa pripravlja razstavo v newyorški galeriji On Stellar Rays. Živi in dela v Ljubljani.