Svet 26.3.2012 5:00

V Pinakoteki moderne v Münchnu Beckmann, Picasso in ženske

München, 26. marca - V münchenski Pinakoteki moderne bodo 30. marca odprli razstavo z naslovom Ženske. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa bo to največja in najdražja razstava v zgodovini muzeja. Na njej bo predstavljenih 95 portretov, ki so jih ustvarili Pablo Picasso, Max Beckmann in Willem de Konning.

Dela, ki jih bo mogoče v Münchnu občudovati do 15. julija, bodo za to priložnost posodili različni svetovni muzeji in zasebni zbiratelji, le 14 jih prihaja iz Bavarskih državnih zbirk. Najdaljšo pot bo do Münchna naredila de Kooningova slika Ženska V., ki jo bodo za razstavo pripeljali iz avstralske Canberre.

Razstava po besedah kuratorice Carle Schulz Hoffmann tematizira podobo ženske v delu izbrane trojice umetnikov. Medtem ko Beckmannove ženske delujejo nekoliko vzvišeno in oddaljeno, je Picasso v svoje podobe ujel vse teme tistega časa.

Razstava bo razdeljena v pet sklopov. Ženska bo predstavljena kot prapodoba, kot usodna ženska, kot ljubica ali kot ikona, piše v sporočilu za javnost.

Eden od osrednjih eksponatov na razstavi je zadnja Picassova slika Objem. Videti bo mogoče tudi Picassovo sliko Madame Soler, ki je sicer v lasti Bavarskih državnih zbirk, vendar jo potomci nekdanjih lastnikov zahtevajo nazaj, ker jim je bila odvzeta v času nacizma.