Slovenija 23.3.2012 15:54

Teden slovenske drame se letos širi tudi na ulice in trge

Kranj, 23. marca - Letošnji Teden slovenske drame, ki se v Prešernovem gledališču Kranj začenja v torek, bo ponudil vrsto žanrsko raznolikih predstav. Bolj pa bo zaživel tudi s samim mestom, saj se iz dvorane širi še na ulice in v druge prostore, so na današnji novinarski konferenci pojasnili organizatorji festivala slovenske dramatike.

Na 42. Tednu slovenske drame se bodo do 11. aprila zvrstile tekmovalne in spremljevalne predstave, mednarodne uprizoritve slovenskih dramskih besedil ter delavnice dramskega pisanja. Letošnji izbor predstav je zelo pester tako v žanrskem kot tudi v estetskem smislu, je povedala selektorica festivala Amelia Kraigher.

Kljub temu je v tej širini različnih estetik, poetik, žanrov in form, ki so se znašle v programu, opazila tri stalnice. Ena je ukvarjanje slovenskih gledališčnikov z nacionalno zgodovino. Druga je ukvarjanje z literaturo, točneje s pesništvom. Tretja značilnost predstav pa je bežanje na ulice, v zasebna stanovanja, trge, celo v cerkev.

Tako bodo nekatere predstave uprizorjene na zunanjih prizoriščih, na ulicah in v drugih prostorih. Vodja umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak meni, da prav ti intimni projekti in premik Tedna slovenske drame na dvorišča, na ulice in parke letos na festival prinašajo neko svežino in morda tudi neko drugo estetiko.

Direktorica gledališča Mirjam Drnovšček je prepričana, da bo festival tako še bolj zaživel z mestom. Že vsa leta pa velja, da je festival zelo dobro obiskan. "V Kranju imamo odlično publiko, ki živi ne le z gledališčem, ampak tudi s festivalom in sem prepričana, da bo tudi letos tako," je poudarila.

Pojasnila je, da imajo tudi letos nekaj težav s financiranjem. Občina jim sicer stoji ob strani in je letos celo povišala sredstva za izvedbo festivala, ni pa še jasno, koliko sredstev bo prispevalo ministrstvo za kulturo. Po besedah Drnovščkove so pripravili program z mislijo, da jim bo država namenila 20 odstotkov manj sredstev kot v preteklosti. Večjih rezov pa upa, da ne bo.

Tudi letos bodo na Tednu slovenske drame podelili Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo. Predsednica žirije je o izboru nominirancev pojasnila, da je bila bera lani nastalih slovenskih dramskih besedil rahlo manjša kot v letu pred tem. Žirija je obžalovala, da ji pravilnik izbiranja ni omogočal, da bi v izbor uvrstila tudi kakšen lanski tekst. Uvrstili so lahko le dve že lani nominirani besedili.

"V celoti pa se mi zdi, da smo lahko zadovoljni z aktualno dramsko produkcijo na Slovenskem, ki je zelo raznovrstna v žanrskem oziroma formalno estetskem smislu, kar se mi zdi, da je relativno nov pojav na Slovenskem," je poudarila predsednica žirije za Grumovo nagrado Diana Koloini. Slovenske drame se pišejo na zelo različne načine, od klasične meščanske drame do čistih eksperimentov in različnih tipanj žanrskih mešanj. Odpirajo pa se tudi novim uprizoritvenim praksam.