Svet 24.3.2012 5:30

V Tel Avivu danes odprtje Leta umetnosti

Tel Aviv, 24. marca - V Tel Avivu se danes z uradnim odprtjem začne projekt Leto umetnosti, v sklopu katerega se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov. Z njim želijo v mestu proslaviti obnovo poslopij treh najpomembnejših kulturnih institucij v mestu, med njimi izraelskega narodnega gledališča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Projekt so sicer zagnali že v četrtek s 24-urnim maratonom v Muzeju umetnosti, v sklopu katerega je svoja dela predstavljalo 15 umetnikov, ki so jih izbrali izmed 600 prijavljenimi. Vstop v muzej je bil v tem času prost.

Uradno odprtje pa bo sledilo drevi z multimedijsko gala prireditvijo v samem muzeju ter na eni od bližnjih prometnic in v parku. Dogajanje bo potekalo na 15 odrih.

V mestu so prenovili Narodno gledališče Habima, ki je svoja vrata odprlo leta 1946, Muzej umetnosti Tel Aviv in Kinoteko. S prenovo, ki je stala skupaj 75 milijonov evrov in so jo zaključili v zadnjih nekaj mesecih, so hiše omenjenih institucij približali mednarodnim standardom.

"Tel Aviv je na področju kulture vedno živahno mesto," je dejal vodja Leta kulture Adi Yekutieli in dodal, da je prav obnova hiš treh najvidnejših kulturnih institucij v mestu spodbudila mestne oblasti, da so razglasile Leto kulture, za izvedbo katerega so namenile 970.000 evrov.