Slovenija 23.3.2012 15:54

Žiga Turk: JAK in SFC ne bosta ukinjena

Ljubljana, 23. marca - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je danes po sestanku z direktorjem Javne agencije za knjigo RS (JAK) Slavkom Preglom in direktorjem Slovenskega filmskega centra (SFC) Jožkom Rutarjem naznanil, da javni agenciji ne bosta ukinjeni, bo pa država zmanjšala sredstva za uradniški del njunega delovanja.

Ljubljana, DZ. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv: STA

Ljubljana, DZ.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv: STA

Dodal je, da bosta morali obe javni agenciji sredstva za delovanje in zaposlene pridobiti tudi iz izvenproračunskih virov. Po njegovem mnenju je namreč trenutno zaposlenih znotraj obeh agencij preveč.

Za ta korak so se po ministrovih besedah odločili zaradi težkega javnofinančnega stanja, pa tudi zato, ker obe agenciji del sredstev že zdaj pridobita iz zunanjih virov.

Pričakuje, da bosta JAK in SFC za svoje delovanje, pozneje pa tudi za podporo knjigi in filmu, pridobila sredstva izven proračuna. Rešitev se zdi, tako Turk, primerna tudi direktorjema obeh agencij, saj omogoča premostitev krize.

Finančno predlagana rešitev pomeni, da bo strošek za davkoplačevalce tak, kot če bi agenciji delovali pod okriljem ministrstva, je povedal Turk, za katerega je to zdaj zaključek zgodbe, vezane na racionalizacijo javnih zavodov na področju kulture. Poudaril je še, da "nikoli niso delali iz antipatije do knjige oziroma do filma, pač jih je zanimala izključno racionalnost delovanja". To so sedaj dosegli, obenem pa so ohranili tudi avtonomijo dveh institucij, ki sta zaradi svoje narave potrebni. Višina finančnih sredstev pa bo predmet znotraj varčevalnega paketa vlade, je dodal.

V začetku marca je Turk v nekaterih medijih napovedal, da bosta JAK in SFC priključena k ministrstvu. Pozneje je za STA dejal, da odločitev o ukinitvi agencij oziroma o njuni pripojitvi k ministrstvu še ni dokončna. Napovedani ukinitvi oziroma pripojitvi sta v zadnjih dneh dodobra razburkali kulturno javnost.