Svet 25.3.2012 6:54

Najboljši film festivala Diagonale je "Stillleben"

Gradec, 25. marca - Na festivalu avstrijskega filma Diagonale je za najboljši igrani film obveljal "Stillleben" (Tihožitje) Sebastiana Meiseja, ki tematizira pedofilijo v družini. Med dokumentarci je zmagal film "Richtung Nowa Huta" (Smer Nowa Huta) Dariusza Kowalskega.

Film Tihožitje gledalca v grobih črtah in z redkimi namigi popelje v krhek družinski univerzum štirih članov, ki so soočeni z vprašanjem incesta in pedofilije. Kot je zapisala žirija, Tihožitje ne sodi in moralizira, kar velja tudi za film Michael.

Michael v režiji Markusa Schleinzerja, ki je s prikazom odnosa med pedofilom in ujeto žrtvijo precej prahu dvignil na filmskem festivali v Cannesu, je žirijo prepričal z glavno moško vlogo. Na prvi pogled človeka brez posebnosti, ki v kleti skriva desetletnika, je upodobil Michael Fuith.

Za najboljšo igralko je žirija izbrala Christine Ostermayer. Ta je v filmu "Anfang 80" (Začetek 80) priletna gospa Rosa, obolela za rakom, ki na stara leta začne ljubezensko razmerje z Brunom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zmagovalni celovečerni dokumentarec po presoji žirije je Smer Nowa Huta - portret vzhodnega dela Krakova, ki je svojo zlato dobo doživel malo pred padcem komunizma, medtem ko se je občinstvo odločilo za dokumentarni film "Griffen - auf den Spuren von Peter Handke" (Grebinj - po sledovih Petra Handkeja). Režiser Bernd Liepold-Mosser v filmu o Handkeju brez Handkeja pisatelja in dramatika interpretira skozi oči prebivalcev njegovega rojstnega mesta, ki hkrati ponujajo vpogled v "avstrijsko dušo".

Na festivalu, ki se je začel 20. marca ter se sklene danes, so v soboto zvečer podelili še vrsto drugih nagrad. Žirija je letos izbirala med kar 100 filmi različnih dolžin in žanrov.