Slovenija 25.3.2012 12:21

Na Dnevih komedije 2012 podelili žlahtne nagrade

Celje, 25. marca - V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje so danes ob koncu Dnevov komedije 2012 podelili žlahtne nagrade. Žlahtna komedijantka je Vesna Pernarčič, žlahtni komedijant Matjaž Tribušon, žlahtni režiser je Jaša Jamnik, žlahtna komedija je predstava 39 vstopnic, po izboru občinstva pa je žlahtna komedija Nežka se moži.

Pernarčičeva si je nagrado po mnenju strokovne žirije v sestavi pisatelj in dramski igralec Tone Partljič, filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar Šega prislužila za vlogo Emmi Rothner v romantični drami Proti severnemu vetru. Gre za dramatizacijo romana Daniela Glattauerja v izvedbi in sodelovanju dveh gledališč - Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, so sporočili iz SLG Celje.

Igralka je po navedbah žirije na omejenem scenskem prostoru postopoma razkrivala čustvene plasti Emmi Rothner od igre virtualnega dopisovanja do vznemirjenosti in skoraj tragične osamljenosti ter odpovedi z odlično kontroliranimi humornimi toni, izbruhi in v bistvu s komičnimi sredstvi izrazila eksistencialno stisko sodobne žene. Iz že omenjenega omejenega prostora je igralkina prezenca napolnila in dosegla ne le ves oder, ampak tudi avditorij.

Tribušon je nagrado prejel za vlogo Charlesa Smitha v komediji November Davida Mameta v izvedbi SNG Drama Ljubljana

Igralec je farsično osebo ne preveč inteligentnega predsednika ZDA oblikoval intelektualno obvladano, v drži in besedi komično in satirično, vendar tudi z dozo človeške topline, ki zaradi funkcije, sodelavcev, bližajočih volitev in raznih ciničnih pritiskov seveda ne more zaživeti. Obenem prav njegova igra dokazuje, da za komediografe in komedijante ni tabujev in cenzure, kar velja tudi pri nas še zlasti poudariti, je ocenila žirija.

Po mnenju žirije si je Jamnik nagrado za žlahtnega režiserja prislužil za režijo komedije 39 vstopnic. "Njegova režija parodije in lepljenke iz Hitchcockovih filmov je odlično razigrala igralski kvartet in v silovitem tempu ter ritmu ob mnogih detajlih vodila domiselno in intenzivno komedijsko dogajanje. Tako se komedija s sugestivno prezenco razširi tudi onkraj omejenega scenskega prostora v zaodrje in avditorij. In to intenzivno in rastoče brez vsakega zastoja v neštetih scenskih spremembah, preoblekah in vstopanjih iz lika v lik," je zapisala žirija.

Predstava Patricka Barlowa in Johna Buchana 39 vstopnic v izvedbi Špas teatra je tudi žlahtna predstava letošnjih Dnevon komedije. Kot navaja žirija, štirje zlasti za komedijo talentirani igralci so s preoblekami, situacijsko komedijo, uporabo rekvizitov in odrsko inovativnostjo napolnili in razživeli komedijsko dogajanje ne le v okviru scene, ampak tudi zaodrja in s tem občinstvu darovali duhovito, gledališko impulzivno in všečno komedijo ter parodijo, ki v bistvu presega tudi literarno predlogo. Igralski kvartet ni bil natančno uglašen le med seboj, ampak tudi z nevidnimi člani ansambla za odrom.

Predstava Vinka Möderndorferja Nežka se moži v režiji Jake Andreja Vojevca in izvedbi SNG Drama Ljubljana je po izboru občinstva razglašena za žlahtno komedijo z oceno 4,8466.

Na festivalu Dnevi komedije 2012, ki je trajal mesec dni, se je v tekmovalnem delu zvrstilo osem komedij, v spremljevalnem programu pa štiri komedijske uprizoritve.