Slovenija 26.3.2012 9:08

Gibanica prinaša festivale sodobnega plesa v štiri slovenska mesta

Novo mesto/Koper/Kranj/Nova Gorica, 26. marca - Festival Gibanica, slovenska platforma sodobnega plesa in Mreža sodobnega plesa bosta skupaj s partnerji iz Novega mesta, Kopra, Kranja in Nove Gorice v marcu in aprilu izvedla prvi poskusni program slovenske postprodukcijske mreže za sodobni ples oz. štiri kratke festivale sodobnega plesa. Prvi festival bodo v četrtek priredili v Novem mestu.

Ljubljana, Stara mestna elektrarna. Plakat, Gibanica 2012. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Stara mestna elektrarna.
Plakat, Gibanica 2012.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv: STA

Kot so sporočili prireditelji iz Društva za sodobni ples Slovenije in Fičo baleta, bodo v okviru festivalov poleg predstav iz nabora programa lanskega festivala Gibanica ter predstav lokalnih nevladnih organizacij v navedenih mestih predstavili različne oblike plesnega izobraževanja in zgodovino sodobnega plesa.

Projekt so poimenovali Gibanica na turneji, povezan pa je z osrednjo strateško smernico bienalnega festivala Gibanica, da svojo dejavnost razširi izven Ljubljane. Povezan je tudi s poslanstvom Mreže sodobnega plesa, ki si prizadeva povečati obseg tovrstne dejavnosti in izven središča Slovenije vzpostaviti partnerstvo, ki bo sposobno stalno prirejati predstave sodobnega plesnega izražanja.

Prvi festival bodo med 29. in 31. marcem priredili v Novem mestu, med 5. in 6. aprilom bo sledil koprski, med 14. in 15. aprilom kranjski ter med 23. in 25. aprilom festival v Novi Gorici.

Pri izvedbi novomeškega festivala bodo z omenjenimi prireditelji sodelovali Kulturni center Janeza Trdine, založba Goga, novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, zavod LokalPatriot ter območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, so še zapisali pri Gibanici.