EPK 2012 26.3.2012 10:29

Pogorelićev koncert minil v znamenju povezovanja Slovenije in Hrvaške

Maribor, 26. marca - V veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v nedeljo nastopil svetovno znani pianist Ivo Pogorelić z Zagrebškimi filharmoniki pod taktirko priznanega ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka. Koncerta, ki je bil že pred dnevi razprodan, so se udeležili tudi predstavniki slovenskega in hrvaškega političnega vrha.

Nova Gorica, občina. Pianist Ivo Pogorelić. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv: STA

Nova Gorica, občina.
Pianist Ivo Pogorelić.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv: STA

Koncerta so se med drugim udeležili predsednik republike Danilo Türk, hrvaški predsednik Ivo Josipović in predsednik državnega zbora Gregor Virant. Türk je pohvalil potek in napredek izvajanja projektov Evropske prestolnice kulture (EPK). "Mislim, da so programi bili ves čas zanimivi," je ocenil. Pohvalil je tudi dobro sodelovanje med obema državama v kulturi, pri čemer je kot primer navedel opero Črne maske, ki bo gostovala tudi v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu. To označuje kot "zelo dober simbol in dober signal". Virant pa je opozoril na pomembno promocijo Maribora. Kot je poudaril, se je močno okrepil obisk tujih gostov v Mariboru, več kot za 40 odstotkov.

Josipović je nedeljski koncert označil kot vrhunski dogodek. Sicer je po njegovih besedah kultura most med narodi in državami, ki omogoča povezovanje, utrjevanje sodelovanja, prijateljstvo in dobre odnose. Veseli ga, da imajo pomembno vlogo v projektu tudi umetniki s Hrvaške, so sporočili iz zavoda Maribor 2012.

Generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer je pojasnila, da so ponovno povezali različne institucije iz različnih držav. Izjemen obisk nedeljskega dogodka kot sama vsebinska izvedba pa sta po njenem mnenju pokazala, da s projektom stremijo k najboljšemu. Izvršni producent programskega sklopa Terminal 12 Pavel Magdič pa je dodal, da je bil kulturni dogodek nekoliko zahtevnejše narave, vendar so po njegovem mnenju izpolnili vse zahteve velikih gostujočih umetnikov.

Pogorelić je izvedel Koncert za klavir in orkester v e-molu Friderika Chopina, na sporedu pa je bila tudi Simfonija št. 2 v D-duru Johannesa Brahmsa. Pianist velja za sinonim Chopinove glasbe. S samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen. Klavir je začel igrati pri sedmih letih, pet let kasneje pa je odšel v Moskvo, kjer je pozneje tudi diplomiral na Moskovskem konservatoriju. Leta 1976 je začel intenzivno študirati pri priznani gruzijski pianistki Alizi Kezeradze. Že s prvim nastopom v newyorški Carnegie Hall leta 1981 je začel zmagovito koncertno pot po številnih svetovno znanih glasbenih odrih.

Zagrebška filharmonija se ponaša s kar 140-letno tradicijo in je osrednji kulturni ambasador Hrvaške. Tokrat je nastopila pod vodstvom ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka, ki velja za enega najpomembnejših dirigentov današnjega časa.