Slovenija 27.3.2012 6:00

V Zagorju državno tekmovanje otroških in mladinskih zborov

Zagorje ob Savi, 27. marca - V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje bo danes in v sredo potekalo 23. tekmovanje otroških in mladinskih zborov Slovenije - Zagorje ob Savi 2012. Tekmovanje bienalno poteka že od leta 1968. Letos se bo predstavilo okrog 1600 mladih pevcev iz 37 najboljših slovenskih otroških in mladinskih zborov.

Na dvodnevnem tekmovanju se bo zvrstilo sedem koncertov, na katerih bo nastopilo 20 otroških pevskih zborov, devet mladinskih, štirje dekliški ter štirje mešani mladinski zbori, skupaj 37 zborov iz vse Slovenije. Spored, ki ga mora predstaviti vsak zbor, vključuje obvezno izvedbo slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi, umetne pesmi slovenskega avtorja in eno ali dve pesmi po lastni izbiri, so sporočili organizatorji - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Na letošnjem tekmovanju bo zbore ocenjevala petčlanska žirija najvidnejših slovenskih zborovodij: Karmina Šilec, Martina Batič, Helena Fojkar Zupančič, Andraž Hauptman in Marko Vatovec.

Žirija bo tekmovalne zbore ovrednotila po točkovnem sistemu, vsi pa bodo za svoje dosežke prejeli tudi priznanja z rezultati. Podeljena bodo lahko še posebna priznanja za zbore ter zborovodje in korepetitorje, izpostaviti pa velja tudi denarne nagrade JSKD, s katerimi bodo nagrajeni skladatelji in korepetitorji treh najboljših zborov tekmovanja.

Društvo Glasbena matica Ljubljana bo po izboru žirije podelilo denarno nagrado slovenskemu skladatelju za "naj skladbo" Zagorja 2012 ter pripravila nagradni koncert izbranih najboljših zborov iz posameznih tekmovalnih kategorij v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Organizatorji poudarjajo, da je zborovstvo v Sloveniji, ki šteje kar 50.000 aktivnih članov, zaradi nadpovprečne kakovosti zagotovo tista kulturna dejavnost, po kateri nas zelo dobro poznajo tudi v svetu. V vseh 44 letih je v Zagorju nastopilo 1015 zborov in več kot 200 zborovodij, mnogi skladatelji pa so za tamkajšnje nastope napisali kar 82 novitet. S tem smo dobili neprecenljivo zapuščino otroških pesmi, zborovodje pa so s svojim delom in programskimi usmeritvami odločilno vplivali na razvoj naše glasbene kulture.