EPK 2012 27.3.2012 13:39

Prihodnji teden se začenja 4. festival romske kulture

Maribor, 27. marca - Prihodnji ponedeljek se bo, tokrat v okviru dogajanja Evropske prestolnice kulture, v Mariboru začel 4. festival romske kulture Romano Čhon. Festival, ki ga bodo slovesno odprli v gledališki dvorani Vetrinjskega dvorca in bo potekal tudi drugod po Sloveniji, bo znova priložnost za druženje ustvarjalcev, raziskovalcev in ljubiteljev romske kulture.

Uvodni del festivala, ki ga skupaj pripravljajo Slovenski etnografski muzej, Romski akademski klub in Združenje ustvarjalnih ljudi na področju kulture, bo namenjen dvema predavanjema pod skupnim naslovom Kdaj bodo Romi pisali o nas, ki ju bosta izpeljala francoska raziskovalca romske kulture, socialni antropolog Martin Olivera in romolog Patrick Williams.

K izvedbi letošnjega festivala romske kulture so se pridružili tudi študentje in predavatelji mariborske filozofske fakultete, ki bodo s svojimi prispevki skušali osvetliti položaj Romov v Sloveniji skozi različne perspektive humanističnih ved. Predavanja bodo v prostorih filozofske fakultete v Mariboru potekala vse do četrtka, 5. aprila.

Namenjena bodo spoznavanju zgodovinskega konteksta prihoda Romov v Evropo in njihove naselitve, socialni in družbeni prikrajšanosti, načinu pojavljanja v medijih, sovražnemu govoru, dostojanstvu, romskemu jeziku ter spajanju romske in neromske kulture v slovenskih književnih delih, vključenosti Romov v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja ter rezultatom, ki jih dosegajo. Prav tako bodo Rome in njihovo kulturo umestili v antropološki in filozofski okvir.

Ob predavanjih pa so organizatorji pripravili še vrsto drugih spremljevalnih dogodkov. Tako bodo na voljo lutkovne predstave za romske otroke, predstavljena bo nova tematska številka Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo z naslovom Romi, delavnice za otroke in glasbeni koncerti, med katerimi velja posebej omeniti 21. april, ko v mariborski Štuk prihaja kraljica romske glasbe Esma Redžepova.

Dogajanje v Mariboru se bo sklenilo 25. aprila v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer bo predavanje Tonje Jelen o književnosti, in sicer na temo Rominje v slovenski literaturi. S tem pa festival uradno še ne bo zaključen, saj bo v drugi polovici junija potekal še ustvarjalni tabor Romano Čhon 2012, na katerem bodo sodelovali mladi ljubitelji in ljubiteljice romske glasbe iz različnih držav, ki bodo v enotedenskem druženju izmenjavali glasbene izkušnje.

Festival Romano Čhon je letos del potrjenih vsebin, uvrščenih med programske dogodke EPK, ob Mariboru pa bo tokrat potekal še v Ljubljani, Murski Soboti, Lendavi, Novem mestu, Ptuju ter v mladinskih in kulturnih centrih, mrežno povezanih v projekt Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga. Festival se bo v tujini letos prvič izvajal v Srbiji, v Vranjski Banji in Subotici. Častni pokrovitelj festivala je letos predsednik republike Danilo Türk.