Svet 28.3.2012 6:00

Dunajska državna opera pred sezono opernih prenosov na trgu

Dunaj, 28. marca - Dunajska državna opera bo začela sezono brezplačnih prenosov svojih produkcij v javni prostor. Pod naslovom Opera v živo na trgu bo v soboto, 31. marca, za predtakt ponudila opero Ljubezenski napoj Gaetana Donizettija. Platno bo na Trgu Herberta von Karajana poleg operne zgradbe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Mimoidoči in ljubitelji glasbenega gledališča bodo lahko "doživeli" Ramona Vargasa in Chen Reiss, za dirigentskim pultom bo Guillermo Garcia Calvo. Na trgu bodo v ta namen spet postavili stole.

Do 30. junija bodo na platno projicirali 60 opernih in baletnih predstav, ki jih bodo snemali s šestimi HD kamerami. Donizzetijevemu Ljubezenskemu napoju bo že 1. aprila sledila opera Cardillac Paula Hindemitha, 2. aprila bo na sporedu Tosca Giacoma Puccinija, 5. aprila pa monumentalni Parsifal Richarda Wagnerja. Do konca gledališke sezone naj bi skoraj vsa dela, ki bodo uprizorjena v operni dvorani, vsaj enkrat prenašali na trgu.

Da je takšna ponudba pri občinstvu dobrodošla, se je izkazalo lani pri prenosu Donizzetijeve opere Anna Bolena. Takrat so našteli 1000 gledalcev.