EPK 2012 27.3.2012 17:21

V Mariboru danes srečanje članov Akademije EPK

Maribor, 27. marca - V prostorih zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture (EPK) v Vetrinjskem dvoru so se danes sestali člani Akademije EPK. Na srečanju so jim generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, programski direktor Mitja Čander in predsednik sveta zavoda Rudi Moge ter vodje programskih sklopov med drugim predstavili načrt za prihodnje mesece.

Člane Akademije EPK so tudi seznanili z organizacijo zavoda in prvim trimesečjem dela tega leta, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi zavoda Maribor 2012.

Moge je predstavil dosedanjo organizacijo in strukturo vodstva zavoda, Žilič Fišerjeva pa je izpostavila povezovanje, ki ga je v mestu in regiji sprožilo delovanje zavoda. Maribor, partnerska mesta in tudi celotna severovzhodna kohezijska regija namreč zaradi EPK dobivajo posebno mesto v državi. Povezave, ki nastajajo tako v izobraževalnih kot drugih institucijah ob sodelovanju s tem izjemnim projektom, bodo zagotovo ostale tudi pozneje, programski sklopi in programske entitete EPK pa ponujajo tudi trajnostne projekte in odpirajo novo obzorja sodelovanja.

Akademikom so predstavili tudi promocijske aktivnosti v tujini in se ustavili pri zadnjih dveh v Londonu in Tel Avivu. Napovedali so še promocijo v Zagrebu.

Čander je povzel delo programskega dela zavoda in poudaril, da se v tem okolju vse bolj ukvarjajo s kulturo, kar je pozitivno. Od začetka, ko je marsikdo pričakoval, da bo zavod imel predvsem transmisijsko vlogo, se je izkazalo, da ima zavod predvsem vlogo reanimacije sodelujočih mest, regije in kulture. Čander je še poudaril, da so kulturne prireditve dobro obiskane, koncertne dvorane zasedene, prav tako se je povečal obisk literarnih dogodkov in razstav, kar kaže, da ljudje potrebujejo kulturo.

Za naprej predstavniki zavoda načrtujejo več dinamičnega dogajanja na prostem tako v Mariboru kot v vseh partnerskih mestih. Akademiki so te načrte podprli. Soglasno so podprli in pohvalili organizacijo in delovanje zavoda ter izpostavili, da projekt EPK ni le projekt Maribora in partnerskih mest ali regije, ampak celotne države, ki se tudi s tem projektom predstavlja Evropi in vsemu svetu.