Slovenija 28.3.2012 10:35

Na letošnjem glasbenem tekmovanju Svirel skoraj 200 prijavljenih

Štanjel, 28. marca - Na Gradu Štanjel se začenja letošnje mednarodno glasbeno tekmovanje in festival Svirel, ki bo trajal vse do nedelje. Na tekmovanje za soliste in komorne skupine instrumentov iz družine pihal, trobil in tolkal se je prijavilo 190 tekmovalcev, 40 seminaristov bo obiskovalo mojstrske tečaje, okoli 85 glasbenikov pa bo nastopilo na koncertih festivala.

Skupaj s korepetitorji bo tako na letošnji, že četrti izvedbi Svirela nastopilo okrog 350 glasbenikov iz Slovenije in še osmih držav. Poleg sosednjih Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske prihajajo glasbeniki še iz Avstralije, s Poljske, iz Srbije in Uzbekistana, navajajo organizatorji.

Žirijo sestavljajo mednarodno uveljavljeni glasbeniki: tubist Alessandro Fossi, saksofonist Oto Vrhovnik, trobentač Aleš Klančar, flavtist Aleš Kacjan in skladatelj Pierre Thilloy. Žiranti bodo tudi mentorji mojstrskih tečajev oz. seminarjev, ki bodo potekali v času Svirela na Štanjelu.

Tekmovalni del se bo prepletal s festivalskim dogajanjem, ki bo med petkom in nedeljo zajel številna prizorišča na Krasu. Otvoritveni koncert mednarodnih solistov-žirantov bo v petek v sežanskem Kosovelovem domu, kjer se bo v nedeljo s sklepnim koncertom finalistov festival tudi zaključil.

Poleg pestrega glasbenega dogajanja bo v soboto in nedeljo na Gradu Štanjel sejem kulinarike in domače obrti, Svirel pa bo popestrila tudi skupina slikarjev samoukov s Krasa.

Po nedeljskem koncertu finalistov bo pred razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad premierno nastopil novoustanovljeni kvintet Svirel, ki ga sestavljajo izvrstni primorski glasbeniki.

Svirel omogoča mladim glasbenikom kakovostno evalvacijo nastopa pred mednarodno žirijo uglednih koncertantov, nudi možnost poglabljanja znanja pri priznanih glasbenikih, podeljuje številne praktične nagrade, kot so koncerti in snemalni termini, ter uresničuje poslanstvo širjenja kakovostnega glasbenega udejstvovanja, poudarjajo organizatorji.