EPK 2012 29.3.2012 12:52

Evropska prestolnica kulture tudi na znamkah

Maribor, 29. marca - Maribor bo kot Evropska prestolnica kulture (EPK) letos predstavljen tudi na poštnih pošiljkah in v zbirkah filatelistov. Pošta Slovenije bo namreč v petek izdala priložnostne znamke z motivom Maribor 2012 EPK. Mariborčani bodo ob tem v petek na poštnem uradu na Slomškovem trgu svoje pošiljke lahko tudi odtiskali s priložnostnim žigom.

Kot so za STA pojasnili na Pošti Slovenije, so se kot partner projekta EPK v seriji Europa, ki še vedno velja za najbolj priljubljeno serijo med zbiratelji in ljubitelji znamk in katere tema je letos obisk držav, odločili izdati dve znamki v malih polah po osem znamk z vinjeto.

Znamki, oblikovani na abstrakten način, prikazujeta gibanje vesolja in fizičnega sveta ter svet polariziranih ureditev. Njuni nazivni vrednosti sta 0,44 in 0,92 evra. Oblikovalec in ilustrator znamk je Borut Bončina, znamki pa so natisnili v Pragi, in sicer v nakladi 140.000 kosov za vsako znamko.

Kot dodajajo na Pošti, želi projekt EPK 2012 v svojem bistvu z vso energijo prebuditi mesta ter vzpodbuditi ustvarjalnost. Prav iz tega izhaja tudi slogan na znamki, Zavrtimo skupaj - "našo kulturo, mesta, prebivalce, družbo in s povezovanjem poskrbimo za preobrat v mislih, v družbi, kot vabi slogan v angleški različici The Turning Point".

Oblikovalec Borut Bončina se je odločil za abstrakten pristop, ki pa še vedno v sebi nosi tako vsebino kot sporočilnost. "Rdeča" znamka povezuje gibanje, svet vesolja in fizični svet, ki ga dojemamo, "modra" pa opredeljuje svet energije in svet polariziranih ureditev.