Svet 2.4.2012 5:30

Nobelovec Vargas LIosa bo rojstnemu kraju podaril 30.000 knjig

Arequipa, 2. aprila - Perujski nobelovec Mario Vargas LIosa bo svojemu rojstnemu kraju Arequipa podaril več kot 30.000 knjig iz svoje knjižnice. Prvo pošiljko knjig z ustrezno klasifikacijo bo mestu izročil prihodnje leto, je povedal na slovesnosti, ki so jo v mestu v minulem tednu pripravili ob njegovem 76. rojstnem dnevu.

Po avtorjevih pojasnilih se večina knjig trenutno nahaja v njegovih treh rezidencah - v Limi, Madridu in Parizu, so pa to večinoma literarna dela s posvetili. Knjige, kot je poudaril, podarja iz predanosti do mesta Arequipa in meščanov, ki so mu izkazali veliko naklonjenost.

Knjige bodo predali kulturnemu centru v Arequipi, ki upravlja s hišo, v kateri je bil nobelovec rojen. Rojstno hišo bodo leta 2013 spremenili v muzej, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vargas LIosa, ki je leta 2010 prejel Nobelovo nagrado, že načrtuje nov roman, katerega zgodbo bo postavil v perujsko mesto Piura, vseboval pa bo tudi avtobiografske elemente.

Nobelovec je slovenskemu bralstvu poznan tako po prvem romanu, ki mu je prinesel slavo, Mesto in ščeneta, kot tudi po poznejših uspešnicah, kot so Zelena hiša, Pogovor v Katedrali, Kdo je ubil Palomina Molera, Hvalnica mačehi, Pripovedovalec, Vragolije porednega dekleta in Zapiski don Rigoberta.