Svet 29.3.2012 11:04

V Braziliji premiera Slovenke Damjana Kozoleta

Brasilia, 29. marca - Celovečerni igrani film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta bodo v petek premierno predstavili v Braziliji. S tem bo postal prvi slovenski film na rednem sporedu brazilskih kinematografov. Slovenko so prejšnji teden premierno predvajali tudi v zagrebškem kinu Europa, čakajo pa jo še distribucije v Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstriji.

O prvem slovenskem filmu v zgodovini, ki bo na rednem sporedu v brazilskih kinodvoranah, so se razpisali številni mediji, najbolj popularen filmski blog v Brazilji Papo De Cinema pa je objavil ekskluzivna intervjuja z režiserjem in glavno igralko Nino Ivanišin, so sporočili iz producentske skupine Vertigo Emotionfilm.

Film, ki je premiero doživel leta 2009 na filmskem festivalu v Sarajevu, se že skoraj tri leta intenzivno predvaja po različnih svetovnih kinematografih, doslej pa so ga predstavili tudi na več kot 70 filmskih festivalih. Na festivalu v Parizu je leta 2010 prejel nagrado občinstva, Ivanišinova pa je za svojo vlogo dobila več mednarodnih nagrad.

Filmske revije, kot so Moving Pictures Magazine, Variety, Daily Film Dose, Le Figaro in L'Humanite, so celovečercu namenile odlične kritike. Ob začetku hrvaške distribucije je ugledni hrvaški kritik Nenad Polimac za Jutarnji list zapisal, da "Slovenka zagotovo spada med najboljše filme zadnjega desetletja, ki so nastali v regiji".

Slovenko so snemali spomladi 2008 v Ljubljani in Krškem, pripoveduje pa zgodbo o študentki angleščine, doma iz manjšega mesta, ki spretno manipulira z ljudmi okoli sebe - nikomur pa se niti ne sanja, da se prostituira. "Vsi imamo svoje skrivnosti. Večina stvari in problemov se potem itak uredi samo po sebi. V tem filmu govorim o tistih mladih ljudeh, ki navzven delujejo brezčutno in tudi nemoralno, v resnici pa so krhki, ranljivi, nesamozavestni," je o Slovenki povedal Kozole.

Poleg Ivanišinove v filmu nastopajo še Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Furst, Aleš Valič, Dejan Spasić, Aljoša Kovačič, Marjuta Slamič, Ivo Godnič, Danijel Malalan in drugi. Film je nastal v produkciji Vertigo Emotionfilma in v koprodukciji s tujimi partnerji.