Svet 1.4.2012 5:00

V Pisi za leto 2014 načrtujejo odprtje pomorskega muzeja

Pisa, 1. aprila - V Pisi za leto 2014 načrtujejo odprtje pomorskega muzeja. Po besedah vodje izkopavanj v Pisi Andree Camillija je italijansko ministrstvo za kulturo za ureditev muzeja namenilo štiri milijone evrov, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Postojna. Maketa poševnega stolpa iz Pise. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Postojna.
Maketa poševnega stolpa iz Pise.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

V muzeju bodo predstavljeni ostanki antičnih rimskih ladij, ki so jih arheologi izkopali v Pisi in v okolici mesta. Slednje je namreč v obdobju antike imelo dostop do morja.

Sredstva ministrstva bodo deloma namenili za raziskave, deloma pa za nadaljevanje arheoloških izkopavanj in za izgradnjo 5000 kvadratnih metrov površine obsegajočo strukturo. V njej bodo razstavili 39 ladij, ki datirajo v čas od 2. stoletja pr.n.št. do 7. stoletja.

Camilli je še povedal, da bo muzeju 160.000 evrov namenila lokalna vlada. Z njimi nameravajo financirati ureditev dostopa za slabovidne, tlakovanje območja nekdanjega arzenala, ki leži zahodno od od mesta in kjer so v 13. stoletju potekale vse pomorske aktivnosti Pise, ter vzpostavitev spletne strani muzeja.