Svet 30.3.2012 5:30

Jane Štravs in Galerija Fotografija na Photobiennalu 2012 v Moskvi

Moskva, 30. marca - Na letošnjem Photobiennalu 2012, ki že od februarja poteka v Moskvi, ljubljanska Galerija Fotografija sodeluje z deli slovenskega fotografa Janeta Štravsa. S serijo American Express se od danes predstavlja v osrednji razstavni dvorani Manege skupaj s priznanimi avtorji, kot so Alec Soth, Stephen Shore, Sergey Shestakov in Andrew Bush.

Glavni temi letošnjega bienala pod vodstvom Olge Sviblove, ki je Štravsova dela opazila na razstavišču Galerije Fotografije na lanskoletnem sejmu Paris Photo, sta potovanje in film. Razstava v dvorani Manege bo na ogled do 9. maja, so sporočili z Galerije Fotografija.

Serija American Express združuje črno-bele fotografije New Yorka. Večina Štravsovih fotografij je le posnetek posnetka, vsebina je že na ulici predstavljena v okvirju. Tam, kjer naj bi bila realnost, je že spomin. Štravsova fotografija je tukaj že izven polja, je "off" in se pravzaprav obnaša kot novovalovski film, je ob predstavitvi omenjene fotografske serije v Galeriji 14 na Bledu zapisala Marina Gržinić.

Jane Štravs, tudi avtor številnih komercialnih projektov za uveljavljene blagovne znamke s področja mode in oblikovanja, je prvo samostojno razstavo priredil leta 1982 v ljubljanski galeriji Škuc. Leta 1993 so mu pripravili veliko pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani. Sicer pa se je ljubljanskemu občinstvu med drugim predstavil na razstavah Tendence v slovenski fotografiji v CD leta 2000, Akt na Slovenskem III v CD in Jakopičevi galeriji leta 2001 ter Oko in njegova resnica v Moderni galeriji leta 2001.

Leta 2003 je založba ZRC SAZU izdala fotografsko monografijo njegovih del. Besedila zanjo sta prispevala Marina Gržinić in W.J.T. Mitchell, profesor angleščine in umetnostne zgodovine na Univerzi v Chicagu. V monografiji je objavljenih 90 barvnih in črno-belih fotografij Janeta Štravsa, nastalih med letoma 1982 in 2002.