Svet 1.4.2012 6:00

V Benetkah razstavljena znamenita Canalettova skicirka

Benetke, 1. aprila - V beneški palači Grimani bodo danes odprli razstavo z naslovom "Canaletto. Il Quaderno veneziano", posvečeno Canalettovi skicirki, ki je tokrat prvič na ogled. Poleg skicirke je na ogled še 24 risb iz zasebnih in javnih zbirk, ki bodo obiskovalcem omogočile vpogled v Canalettov "modus operandi" pri ustvarjanju beneških vedut.

Italija, Benetke. Benetke, gondole, Veliki kanal (Canal Grande). Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Benetke.
Benetke, gondole, Veliki kanal (Canal Grande).
Foto: Daniel Novakovič/STA

Canalettovo skicirko z merami 175 x 235 milimetrov sestavlja sedem snopičev. Le te so zvezali šele v 19. stoletju. Skicirka vsebuje risbe, ki so najverjetneje nastale v kratkem časovnem obdobju, beneški slikar pa jih je nato uporabljal v svojih delih. V njej so tudi opombe o rabi barv, materialih in o krajih, ki jih je umetnik naslikal, piše na spletni strani galerije.

Poleg 24 risb so v palači Grimani razstavljene tudi slike, ki so nastale po osnutkih iz skicirke in so last priznanih galerij, kot sta beneška Galerija Akademija in florentinska galerija Uffizi. Razstava je zasnovana interaktivno. Med drugim je na ogled digitalna verzija skicirke, Canalettova ustvarjalna tehnika pa je predstavljena tudi preko videov. Razstava bo na ogled do 1. julija.

Ob razstavi je pod okriljem založbe Marsilio Editori izšel tudi faksimile Canalettove skicirke, ki so mu dodani številni teksti, med njimi zgodovinski esej o Canalettu kuratorice beneške postavitve Annalise Perisse Torrini.

Giovanni Antonio Canal - Canaletto (1697-1768) je bil znan predvsem po svojih vedutah mest, največ Benetk, upodabljal pa je tudi London in Rim. Poleg realističnih je slikal tudi fantazijske vedute. Pri slikanju je dosledno upošteval perspektivo, natančno izdeloval detajle in uporabljal svetle, sijoče barve. Slikanja je izučil tudi svojega nečaka Bernarda Bellotta, ki je prav tako znan pod umetniškim imenom Canaletto.