EPK 2012 29.3.2012 16:56

Projekt EPK 2012 danes predstavili v Zagrebu

Zagreb, 29. marca - Vodstvo zavoda Maribor 2012 in mariborski župan Franc Kangler so danes v Zagrebu predstavili projekt Evropska prestolnica kulture (EPK) Maribor 2012. Kot je na novinarski konferenci v Hrvaškem narodnem gledališču poudaril Kangler, predstavljajo prebivalci Hrvaške izjemno pomemben segment obiskovalcev v času EPK.

Kot je še dejal, so se nekatera hrvaška mesta tudi aktivno vključila v program EPK. Poleg tega je bil Maribor že pred pričetkom projekta EPK pobraten s tremi hrvaškimi mesti, s katerimi sodeluje pri izmenjavi prireditev in dogodkov.

Po Kanglerjevih besedah bo s prijetnim in bolj toplim vremenom tudi središče mesta zaživelo v polni meri, od zadnje nedelje v aprilu do zadnje nedelje v septembru pa bodo na Županovem odru prijateljstva nastopali glasbeniki iz pobratenih in prijateljskih mest Maribora, med njimi iz Osijeka, Novalje in Pulja.

Sicer pa je Kangler v Zagrebu povabil še na dva dogodka - obisk dalajlame in srečanje Nobelovih nagrajencev za mir, in sicer od 15. do 17. maja. Sam verjame, da bodo ti dogodki privabili tudi številne obiskovalce s Hrvaške.

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer je poudarila, da je EPK projekt povezovanja, z današnjo predstavitvijo v partnerski instituciji pa želijo izpostaviti tudi element povezovanja med kulturnimi institucijami Slovenije in Hrvaške.

Dosedanje sodelovanje s Hrvaško želijo na različnih področjih znotraj projekta EPK še poglobiti, saj evropska dimenzija temelji na medkulturnem dialogu in sožitju, je še dejala Žilič Fišerjeva in dodala, da so z razvojem projekta izjemno zadovoljni.

Programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je izpostavil, da je povezovanje sosedskih kultur vselej pomembno, pretok med slovensko in hrvaško kulturo pa je za njih še posebej pomemben. Prav kultura je namreč polje, ki odpira vrata dialogu tudi na drugih področjih.

Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk je poudaril, da je tovrstna promocija priložnost za povezovanje in da je potrebno prisluhniti kulturi.

Ob novinarski konferenci je na zagrebških ulicah potekala tudi promocija projekta EPK, sledil je še sprejem, ki so se ga udeležili častni konzul Republike Hrvaške Šime Ivanjko, zagrebški župan Milan Bandić, Vladimir Stojsavljević s hrvaškega ministrstva za kulturo in Volk.