Slovenija 30.3.2012 13:14

Roman Stanke Hrastelj Igranje vabi s polic knjigarn

Ljubljana, 30. marca - Pri založbi Mladinska knjiga je izšel romaneskni prvenec Stanke Hrastelj Igranje, za katerega je avtorica prejela nagrado modra ptica. V romanu je Hrasteljeva predstavila zgodbo Marinke, slehernice, ki zboli za shizofrenijo. Avtorici je danes glavni urednik založbe Bojan Švigelj izročili kipec Modra ptica, ki ga je ustvaril Ivan Skubin.

Ljubljana, Kavarna Union. Pisateljica Stanko Hrastelj. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Kavarna Union.
Pisateljica Stanko Hrastelj.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv: STA

Ljubljana, Kavarna Union. Pisateljica Stanko Hrastelj. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Kavarna Union.
Pisateljica Stanko Hrastelj.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv: STA

Ljubljana, Kavarna Union. Pisateljica Stanko Hrastelj. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Kavarna Union.
Pisateljica Stanko Hrastelj.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv: STA

Z razpisom za nagrado modra ptica, ki ga je Mladinska knjiga prvič objavila lani, so iskali kakovosten in komunikativen roman. Lanska petčlanska žirija je obe odliki prepoznala v romanu Igranje, ki kljub temu, da se spopada s težko tematiko shizofrenije po besedah urednice Nele Malečkar ostaja zračen, lahko berljiv, na robu med tragičnim in smešnim, z veliko komičnih elementov.

Hrasteljeva je na današnji novinarski konferenci ob tem spomnila, da je v romanu posredno opisala izkušnjo, ki jo je doživela na lastni koži, saj je za shizofrenijo bolehal njen oče. "Nič, kar je v ozadju tega romana, ni bilo lahkotno, humorno, komično. Marsikaj je bilo žalostno, boleče...a to je stvar našega družinskega življenja," je poudarila.

S temo shizofrenije se je Hrasteljeva začela ukvarjati že v svoji drugi pesniški zbirki Gospod, nekaj imamo za vas (2009). Kasneje se je odločila, da bi se poskusila v kratkih zgodbah, v katerih se je želela ukvarjati z mejnimi stvarmi, s čudnimi občutji ob dojemanju okolja. Tako je nastala zgodba o tem, kako se Marinki "odpelje" in se miselno prestavi v vlogo neznanca, v koži katerega se odpravi proti reki, da bi storila samomor. Nato je nastalo še nekaj zgodb, ki so se izkazale za povezane in odločila se je, da jih bo združila v roman.

Malečkarjeva je opomnila, da zgodbo romana ves čas spremlja naslovna tema igranja, v smislu pretvarjanja. Hrasteljeva je temu pritrdila in dodala, da je igranje pravzaprav del našega vsakdana, v katerem skozi menjujemo maske, za družino, prijatelje, ljubimce, itd.. Nekateri so ji dejali, da je odnos med Marinko in njenim možem Erikom opisala utečeno, a sama meni, da je ljubeč. Je pa priznala, da je Erika zanalašč naredila pasivnega, saj meni, da je v slovenski literaturi preveč pasivnih ženskih junakinj, moškim "se pa skozi dogaja".

Med predstavitvijo se je iz občinstva oglasil fant, ki je dejal, da je imel tudi sam psihološke težave. Po njegovih besedah je to, da nekdo piše o teh stvareh zanj kot zdravilo. Kar pa sicer ni bil vzvod zato, da se je Hrasteljeva dotaknila teme shizofrenije. Roman je napisala, ker je preprosto začutila, da mora o tem pisati. Dodala pa je, da bo izjemno vesela, če bo zaradi knjige nekdo pri dragi osebi prej prepoznal znake shizofrenije in posledično k njej pristopil na pravilen način. Igranje obiskovalce knjigarn Mladinska knjiga to pomlad nagovarja kot kvartalna zvezda.

Nagrada modra ptica znaša 12.000 evrov bruto in je obveljala za najvišjo literarno nagrado za posamezno književno delo. V letošnjem letu je razpisan natečaj za še neobjavljeno delo za mlade. Rok za oddajo besedila je 1. oktober, izbor nominirancev, ki bo znan do konca novembra, pa bo opravila komisija, ki jo sestavljajo predsednica Alenka Veler ter člani Zdravko Duša, Andrej Ilc, Ana Ugrinović in Pavle Učakar. Malečkarjeva je danes napovedala, da bodo prihodnje leto modro ptico ponovno razpisali za roman za odrasle.

Pod okriljem Mladinske knjige oziroma Cankarjeve založbe bodo v letošnjem letu izšli tudi romani ostalih finalistov za prvo nagrado modra ptica - Evalda Flisarja, Nataše Konc Lorenzutti, Vinka Möderndorferja in Zorana Šteinbauerja.