Slovenija 31.3.2012 7:00

V ljubljanski Drami premiera Krleževe drame o družini Glembaj

Ljubljana, 31. marca - Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo nocoj ob 20. uri premiera drame hrvaškega literata Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v režiji Ivice Buljana. Večjezična predstava, malo daljša od štirih ur, bo gledalce popeljala v svet patricijske družine, ki se je pogospodila s solzami in krvjo.

Drama Gospoda Glembajevi, ki je postavljena v čas Avstro-Ogrske monarhije, je po kronologiji dogajanja, ne pa po nastanku, prva iz znamenitega Krleževega cikla, v katerega sodita še drami V agoniji in Leda ter 11 novel. Na slovenskih odrih je bila drama doslej uprizorjena osemkrat, prvič leta 1930 prav v ljubljanski Drami.

Pri postavitvi predstave je ustvarjalce po besedah dramaturginje Mojce Kranjc zanimal predvsem trenutek, ki se dotika razpada nekega dolgo uveljavljenega sistema vrednot, ki je omogočal kariero članom družine Glembajevi. Gledalec bo priča trenutku njenega strmoglavljenja.

V vlogi Leoneja Glembaja, ki se po 11 letih "bega pred glembajevskim prekletstvom" vrne v očetovo hišo, nastopa Marko Mandić. S pojavom Leoneja na površje privrejo vsa zamolčana vprašanja o družinski krivdi in krivicah. Mandić je dejal, da je predstava postavljena v večerni, poletni čas, ko "imajo vsi svoje menstruacije in vročino najmanj 40".

Poleg Mandića v glavnih vlogah članov družine Glembaj nastopajo Ivo Ban, Nataša Barbara Gračner, Veronika Drolc, Matjaž Tribušon in Aljaž Jovanović.

Buljanu je pri režiji kot asistent pomagal Robert Waltl, kot scenograf se je pri tej postavitvi prvič v karieri preizkusil hrvaški avdio-vizualni umetnik Dalibor Martinis, povečini avtorsko glasbo podpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar, kostume pa je zasnovala Ana Savić Gecan.