Slovenija 2.4.2012 6:00

V Cankarjevem domu danes začetek festivala gorniškega filma

Ljubljana, 2. aprila - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma se bo drevi ob 21. uri s projekcijami filmov Gypaetus Helveticus Marcela Barellija, Smer Teixerira Alexandra Diniza in Nekoč v raju Davida Svarovskya začel 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale. Festival se bo sklenil 6. aprila, ko bodo tudi podelili nagrade.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V štirih tekmovalnih kategorijah - Alpinizem, Plezanje, Gore, šport in avantura, Gorska narava in kultura - bodo prikazali 44 filmov iz 15 držav. V kategoriji Retrospektiva bo prikazan film "Der Berg ruft" Luisa Trenkerja iz leta 1937, kako so reševali nekoč, pa si bo mogoče ogledati v slovenskem filmu Gorski reševalci v kraljestvu zlatoroga.

Filme v tekmovalnem programu bo ocenjevala žirija, ki jo sestavljajo Gabriela Kühn s Poljske, filmska montažerka, snemalka, režiserka in kinooperaterka Karmen Tomšič, književnik, teoretik in prevajalec Tomo Virk, italijanski novinar in alpinist Carlo Caccia ter filmski in televizijski režiser Boštjan Mašera.

Planinska zveza Slovenije bo v času festivala v Cankarjevem domu v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila okroglo mizo na temo Sto let organiziranega reševanja in preventivnega delovanja gorske reševalne službe v naših gorah.

Festival pa bo obiskovalcem poleg filmske bere ponudil tudi štiri izjemne osebne zgodbe. Na predavanjih bodo svoja plezalska doživetja predstavili eden najboljših športnih plezalcev na svetu Adam Ondra, najboljši slovenski alpinist leta 2011 Luka Krajnc in velika osebnost slovenskega alpinizma 60. in 70. let minulega stoletja Peter Ščetinin, osrednji gost pa bo legendarni angleški alpinist Chris Bonington.

V otroškem programu je predšolskim in otrokom prvega triletja osnovne šole namenjen preplet gorsko obarvanih risank in pripovedovanja gorskih pravljic. Otrokom drugega in tretjega triletja pa je namenjen pogovor o novem mladinskem pustolovskem romanu Zlati zob alpinista in pisatelja Tadeja Goloba.

Večina filmskih projekcij bo v Ljubljani, nekaj pa tudi v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, je mogoče izvedeti na spletni strani festivala.