Slovenija 3.4.2012 10:46

V Kranju razstava ob 50. obletnici prve Slovenske popevke

Kranj, 3. aprila - Letos mineva 50 let, odkar je na Bledu prvič potekala Slovenska popevka, ki je postala osrednja slovenska zabavnogasbena prireditev. Ob tej priložnosti so v Gorenjskem muzeju pripravili razstavo Mandolina, zvezde in Bled - Začetki slovenske popevke na Bledu in svet pred 50 leti, ki jo bodo v Mestni hiši v Kranju odprli drevi ob 19. uri.

Konec 50. in v začetku 60. let so se po nekdanji Jugoslaviji rojevali vedno novi festivali zabavne glasbe. Vendar slovenske popevke tudi zaradi jezika marsikje niso imele možnosti za večjo uveljavitev. Zato je na dober odziv naletela zamisel za pripravo domačega festivala, katerega pobudniki so bili Matija Barl, Matija Cerar in Franek Mulaček. Skupaj z Vilkom Avsenikom so se obrnili na Turistično društvo Bled, ki je sprejelo organizacijo v novi Festivalni dvorani.

Prvi festival Slovenske popevke je potekal med 10. in 12. majem 1962 na Bledu. Na anonimni natečaj je prispelo 132 skladb, komisija pa jih je za festival izbrala 20. Šlo je za skladbe najbolj uveljavljenih skladateljev in pesnikov, hkrati pa tudi za priložnost za uveljavitev novih avtorjev in izvajalcev. O zmagovalni skladbi so odločale komisije in občinstvo in prva zmagovalka Slovenske popevke je postala Mandolina.

Kljub začetnim organizacijskim težavam je festival pri publiki in v časopisnih poročilih naletel na dober odziv ter spodbudne besede za naprej. Ker so organizatorji na Bledu s prireditvijo želeli popestriti tudi program med turistično sezono, so termin festivala v letu 1963 premaknili na začetek julija. Na razpis je prispelo 148 popevk, izbranih je bilo 21 pesmi, kakovost besedil pa se je zelo izboljšala, zlasti po zaslugi sodelovanja uveljavljenih pesnikov.

V prihodnjih letih se je festival preselil v Ljubljano. Dve desetletji je bil osrednja slovenska zabavnoglasbena prireditev. V zlatih letih festivala so najboljši ustvarjalci in izvajalci ustvarjali skladbe, ki so ostale zimzelene in jih odkrivajo vedno nove generacije. Postale so že del našega skupnega zgodovinskega spomina, v zloženki razstave pojasnjuje njena avtorica Monika Rogelj.

Sčasoma pa je zanimanje za festival začelo upadati in leta 1983 je bil organiziran zadnjič. Leta 1998 je Slovensko popevko znova obudila Televizija Slovenija.