Svet 3.4.2012 10:59

Odkrita na vrtni razprodaji kupljena Warholova risba

Las Vegas/London, 3. aprila - Poslovnež Andy Fields je za eno od slik, ki jih je leta 2010 kupil na vrtni razprodaji v Las Vegasu, našel risbo, ki naj bi bila delo ikone pop arta Andyja Warhola. Za pet slik je Fields tedaj odštel pet ameriških dolarjev (3,75 evra), Warholova risba pa naj bi bila po presoji cenilca vredna dva milijona ameriških dolarjev (1,56 milijona evrov).

Fields je risbo odkril, ko je želel eno od na razprodaji kupljenih slik na novo uokviriti. Risba, na kateri je prepoznal "žareče rdeče ustnice, značilne za Warholova dela", je bila skrita za sliko.

Risbo v 30. letih minulega stoletja priljubljenega ameriškega pevca Rudyja Valleeja naj bi Warhol naredil, ko je imel šele devet ali deset let. Kot je Fields povedal za britanski BBC, so strokovnjaki presodili, da ima risba zgodovinsko vrednost, saj Warhol (1928-1987) ni ustvarjal v slogu pop arta vse do svojega 23 leta.

Kljub temu, da naj bi bila risba vredna več kot milijon in pol evrov, je Fields za enkrat ne želi prodati. Upa pa, da jo bo mogoče postaviti na ogled javnosti.

Warholova dela dosegajo vrtoglave vrednosti. Umetnikov prvi avtoportret je denimo na lanski dražbi dosegel slabih 29 milijonov evrov.