Slovenija 5.4.2012 4:00

Cvitkovičev Arheo v redno distribucijo art kinomreže

Ljubljana, 5. aprila - Celovečerni film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča bo drevi s projekcijo v ljubljanskem Kinodvoru stopil v redno distribucijo v slovenski art kinomreži. Premiere ob 21. uri se bo udeležil tudi režiser s filmsko ekipo. Dogajanje bo uvedel avtor glasbe za film Damir Avdić.

Ljubljana. Režiser Jan Cvitkovič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Jan Cvitkovič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Cvitkovičev tretji celovečerec sledi moškemu, ženski in otroku v brezčasni pokrajini. Protagonisti se med seboj ne poznajo, prav tako ni definirana njihova kulturna pripadnost. Vsak zase skušajo preživeti, pri čemer med njimi počasi prihaja do stikov, ki se sčasoma preko različnih situacij začnejo razvijati v odnose. Osvobojeni strahu in negotovosti se končno združijo v praskupnosti, ki jo lahko imenujemo družina. V filmu igrajo Medea Novak, Niko Novak in Tommaso Finzi.

Ustvarjanje filma je za režiserja hkrati poskus potovanja do bistva filmskega medija in prekinitev tradicionalne navezanosti filma na literaturo ter ostale starejše veje umetnosti. Cvitkovič verjame, da lahko samo na ta način naredi resnično čist film.

Arheo je na 14. festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerni film, nagrajen je bil tudi za režijo in fotografijo, žirija pa ga je označila za "nepričakovano izkušnjo čistega filma". Februarja so film predstavili na evropski filmski tržnici v sklopu Berlinskega filmskega festivala, marca pa so ga v sklopu tekmovalnega programa za območje Balkana prikazali na 16. mednarodnem filmskem festivalu v bolgarski Sofiji.

Cvitkovič je bil nagrajen že za svoj nizkoproračunski režijski prvenec Kruh in mleko, za katerega je leta 2001 prejel leva prihodnosti na filmskem festivalu v Benetkah in tako dosegel enega največjih mednarodnih uspehov slovenskega filma. Z drugim celovečercem Odgrobadogroba si je prislužil nagrado za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastianu leta 2005.