Svet 5.4.2012 5:00

Unesco: Kulturna dediščina v Timbuktuju je ogrožena

Bamako, 5. aprila - Zaradi spopadov v severnem Maliju je ogrožena izjemna arhitekturna dediščina v znamenitem mestu Timbuktu, je v torek opozorila organizacija Unesco. Kot je v izjavi za javnost zapisala generalna direktorice Unesca Irina Bokova, je potrebno izjemne arhitekturne stvaritve Timbuktuja - mošeje Djinger-Ber, Sankore in Sidi Yahia - zaščititi.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je vse vpletene pozvala, naj spoštujejo kulturno dediščino države, ki je "bistvenega pomena za ohranitev identitete prebivalcev Malija in za svetovno kulturno dediščino".

Mesto Timbuktu je bilo na seznam kulturne dediščine organizacije Unesco vpisano leta 1988. Njegovi spomeniki pričajo o zlatem obdobju mesta v 16. stoletju, pa tudi o dolgi zgodovini tega območja, ki sega v 5. stoletje.

Mali ima na seznamu Unesca še tri vpise - staro trgovsko mesto Djenne, v skalo vsekano naselbino Bandiagara v deželi ljudstva Dogonov in grobnico kralja Askie Mohameda I. v mestu Gao.

Mali se že od sredine januarja sooča z napadi uporniških Tuaregov, zaradi katerih je bilo več kot 200.000 tamkajšnjih prebivalcev v zadnjih tednih prisiljenih zbežati iz države. Malijska vojska pa je pred dobrim tednom dni izvedla državni udar, ker po njihovih navedbah režim predsednika Amadouja Toureja ni bil sposoben rešiti krize na severu.