Slovenija 4.4.2012 13:59

Pri Karantaniji štiri novitete za najmlajše in izpoved vojaka

Ljubljana, 4. aprila - Založba Karantanija je predstavila štiri novitete za mlajše bralce. Avtorje vseh del po besedah urednice Tadeje Zupan Arsov odlikuje lahkotno pisanje, za katerim se skrivajo globlja sporočila. Knjigam Eve Škofič Maurer, Novice Novakovića, Marka Derganca in Primoža Suhodolčana so dodali izpoved Hansa Pölzerja Trije dnevi pekla na Soči.

Knjiga Miha... in krava in trava je tretja v nizu slikanic o Mihovih dogodivščinah pisateljice Eve Škofič Maurer in ilustratorke Milanke Fabjančič. Kljub temu, da deluje ruralna zgodba o kravi in Mihcu nadvse enostavno, pa vsebuje pomembna sporočila za otroke, je menila Zupan Arsova. Ko Mihca krava udari z repom, misli, da je jezna nanj, krive pa so le nadležne muhe. Tako se tudi otroku pa tudi odraslemu včasih zdi, da je nekdo jezen naj, v resnici pa običajno razlog tiči povsem drugje, je pojasnila Škofič Maurerjeva. Čeprav je zgodba postavljena v ruralno okolje, pa je Miha mestni otrok, saj je ilustratorki urbani svet, kot je povedala, bližji. Glavni junak po njenem mnenju zelo lirične in nežne slikanice v sebi skriva osebnosti njenih dveh sinov.

Hudomušne pesmice za slikanico Kdo si upa so, kot je povedal njen avtor Novaković, nastale z namenom, da bi otroci poprijeli tudi po kakšni zbirki pesmi. Po njegovem mnenju generacija, ki prehaja v najstništvo, le redko bere pesmi. Želel si je napisati čimbolj duhovite in navihane pesmi, saj so otroci po njegovem mnenju preveč resnobni. Ilustracije za slikanico je prispeval Uroš Hrovat. Hrovat je ilustriral tudi novo, deveto knjigo o Petru Nosu Primoža Suhodolčana, ki tokrat nosi naslov Peter Nos in zimski smeh. Lik Petra Nosa je pred Primožem upodobil že njegov oče Leopold.

Slikanica pisca in ilustratorja Marka Derganca Profesor Čurilaj in papiga Kiki, podnaslovljena V gusarjevih krempljih, prinaša peto nadaljevanje dogodivščin filozofičnega profesorja in njegove papige. Profesor Čurilaj predstavlja racionalni vzročno posledični svet, medtem ko so papigi bližji paralelni svetovi sanj in fantazij, je pojasnil Derganc. Povedal je še, da bi bila knjiga za odrasle bistveno debelejša, vendar jo je za otroke skrajšal.

Knjižno bero za odrasle pa so pri založbi obogatili z izpovedjo vojaka Pölzerja, ki je umrl v 12. bitki na Soči, v pričujočem delu pa opisuje tri peklenske dni v četrti bitki. Slednja je trajala med 10. novembrom in 14. decembrom 1915. V njej je na italijanski strani umrlo 49.000, na avstro-ogrski pa 25.000 vojakov. Delo je prevedel Jure Škerl, spremno besedo pa zapisal Marko Klavora.