EPK 2012 7.4.2012 8:20

V Mariboru lutkovna miniaturka o Zmrdici in Zmrdku

Maribor, 7. aprila - V Lutkovnem gledališču Maribor bodo ob 10. uri za otroke, starejše od pet let, premierno uprizorili lutkovno predstavo Zaigrane zgodbe - Zmrdica in Zmrdek. Predstava hrvaške režiserke Tamare Kučinović je nastala po motivih stripov Billa Wattersona o Calvinu in Hobbesu in stripovskega albuma Ivice Bednjanca z naslovom Durica.

Zmrdek in Zmrdica sta posebna otroka. Zmrdek je razkuštran, predrzen in neskončno simpatičen, medtem ko je Zmrdica važna, prav tako razkuštrana in nesramno simpatična. Ljubezen si izkazujeta na nesramen način. Drug drugega žalita, se spakujeta, tepeta, si mečeta žoge v glavo, pripravljata ogabna darila za Valentinovo in si tako sporočata, da sta si všeč. Njuna predrzna narava jima namreč ne dopušča, da bi si ljubezen izkazovala na drugačen način oziroma tako kot drugi otroci.

Zaradi njune drugačnosti ju ostali otroci ne razumejo. Njuna edina prava prijatelja sta zato plišasti igrački - džungelska zver gospodič Tiger Previdni in puhasta volnena gospodična Ovca Beee. Ta si prizadevata, da bi predrzna ljubezen med Zmrdkom in Zmrdico obrodila sadove. Vendar stvar ni enostavna, ker "lahko preženeš tigra iz džungle, ne moreš pa pregnati džungle iz tigra", so zapisali v Lutkovnem gledališču Maribor.

V lutkovni miniaturki igrata Aja Kobe in Anže Zevnik. Avtorica likovne podobe je Ivana Čemerikić, glasbe pa Igor Večerić DJ WOO D. Dramaturginja je Katarina Klančnik Kocutar, scenograf Branko Caserman, lutke pa so izdelali Kučinovićeva, Čemerikićeva, Mateja Arhar in Neva Vrba.

Tamara Kučinović se je rodila leta leta 1984 v Zagrebu, kjer je od otroštva obiskovala dramski studio Zagrebškega gledališča mladih. Leta 2008 je diplomirala na Umetniški akademiji v Osijeku - smer igra in lutkarstvo. Študij nadaljuje na Akademiji gledališke umetnosti v Sankt Peterburgu v razredu Nikolaya Petrovicha Naumova - smer režija lutkovnega gledališča.

Zaigrane zgodbe so del programa Maribor EPK 2012. Sestavlja jih sklop petih lutkovnih miniaturk, avtorskih projektov igralcev mariborskega lutkovnega gledališča in povabljenih sodelavcev. Predstave zaznamuje inovativen ustvarjalni pristop v komornih gledaliških prostorih. Naslednja predstava Janček ježek režiserke Margrit Gysin bo na sporedu prihodnjo soboto, 14. aprila.