Slovenija 5.4.2012 11:24

V Mestni galeriji Ljubljana razstava Pot skozi skulpturo

Ljubljana, 5. aprila - V Mestni galeriji Ljubljana so pripravili kiparsko razstavo, naslovljeno Pot skozi skulpturo. Postavitev se preko del nekaterih vidnejših slovenskih kiparjev različnih generacij ukvarja z razmerjem kipar - forma - prostor - potovanje - komunikacija. Odprtje bo drevi ob 19. uri.

Dragica Čadež, Mirsad Begić, Matjaž Počivavšek, Rene Rusjan, Roman Makše, Mirko Bratuša, Metod Frlic, Darko Golija, Damijan Kracina, Boštjan Drinovec in Marco Juratovec so z avtorsko prepoznavnimi, sistematično zgrajenimi likovnimi poetikami oblikovali skulpturo kot formo, prostor in potovanje. Na ogled so postavili skulpture, ki so še vedno naslonjene na trdnost in zvestobo izbranemu materialu ter raziskovanju narativnosti, vizualne izpovednosti ali pozicije skulpture v sodobni družbi.

Razstavljene skulpture kljub raznovrstnosti učinkujejo kot veliko likovno delo z različnimi postajami razumevanja, prepoznavanja, asociativnosti in domišljije. V notranji kompoziciji so skulpture trdna združitev materije in njenih elementarnih razporeditev, kjer je izpostavljena prostoru prilagojena variabilnost skulpturnega sistema.

Ob stopanju skozi skulpture postane skulpturni prostor taktilni in kinetični prostor. To ni več samo materialni, temveč tudi duhovni prostor, napolnjen z domišljijo in različnimi nivoji vizualizacije. Z umetninami napolnjeni prostor se spremeni v kraj delovanja kiparstva kot forme in materije, je v razstavnem katalogu zapisal kustos Sarival Sosič.