Svet 5.4.2012 15:06

Umrl je francoski filmski režiser Claude Miller

Pariz, 5. aprila - V Parizu je v sredo po dolgotrajni bolezni v 71. letu starosti umrl francoski filmski režiser, producent in scenarist Claude Miller, so danes sporočili iz produkcijske hiše Les Films du 24. Miller je med drugim posnel filme "La meilleure facon de marcher", Smrtonosna pot, Šolski izlet, Mala Lili in Skrivnost.

"Žalosten dan, Claude Miller je mrtev," so na spletnem socialnem omrežju Twitter zapisali organizatorji filmskega festivala v Cannesu, kjer je Miller leta 1998 prejel posebno nagrado žirije za film Šolski izlet.

Miller se je rodil leta 1942 v Parizu. Šolal se je na znameniti pariški filmski šoli IDHEC. Filmske umetnosti se je učil pri nekaterih velikanih francoskega filma. Bil je asistent Marcela Carneja, sodeloval je tudi z dvema vodilnima predstavnikoma francoskega novega vala Jeanom Lucom Godardom in Francoisom Truffautom.

V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi igralci svojega časa, za nekatere pa so bili njegovi filmi tudi odskočna deska na začetku kariere. Tako je denimo v dveh njegovih filmih nastopila mlada Charlotte Gainsbourg, in sicer v "L'effrontee" (1985) in "La petite voulese" (1988).