Svet 6.4.2012 10:24

Iranski režiser Asghar Farhadi prvi dobitnik nagrade EU Media

Bruselj, 6. aprila - Evropska komisija je iranskega režiserja Asgharja Farhadija razglasila za prvega dobitnika nagrade EU Media. Nagrado, ki se podeljuje za najboljše projekte, ki imajo možnost za uspeh v kinematografih, predložita pa jih scenarist in producent, bo Farhadi prejel za filmski projekt, ki ga bo snemal prihodnjo jesen v Franciji.

ZDA, Los Angeles. Režiser Asghar Farhadi, ki je letos dobil tudi oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Režiser Asghar Farhadi, ki je letos dobil tudi oskarja za najboljši tujejezični film.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so sporočili s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, se upoštevajo projekti za celovečerne, animirane ali dokumentarne filme, namenjene predvajanju v kinematografih.

Zmagovalca izbere žirija, ki jo sestavljajo neodvisni strokovnjaki ter predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo.

Prva podelitev nagrade EU Media zaznamuje tudi začetek nove faze programa Media, ki bo v obdobju 2014-2020 del programskega sklopa Ustvarjalna Evropa.

Farhadi bo nagrado prejel 20. maja na filmskem festivalu v Cannesu.

Iranski režiser je s svojim zadnjim filmom Nader in Simin se ločujeta požel velik uspeh. Film o zakonskem paru, ki se mu življenje zaplete, ko sodišče zavrne njegovo vlogo za ločitev, je letošnji dobitnik oskarja za tujejezični film, poleg tega je lani na Berlinalu prejel zlatega medveda za najboljši film.