Slovenija 6.4.2012 10:09

Na Bledu razstava ob stoletnici rojstva arhitekta Fürsta

Bled, 6. aprila - Ob stoti obletnici rojstva arhitekta Danila Fürsta bodo drevi ob 19. uri v Festivalni dvorani na Bledu odprli monografsko razstavo o njegovem obširnem ustvarjalnem opusu. Ob razstavi, ki bo na ogled do 6. maja, bo izšla tudi monografija o njegovem delu.

Fürst, rojen leta 1912 v Mariboru, je posegal na vsa področja arhitekturnega ustvarjanja od vodenja društva arhitektov, soustanovitve revije Arhitekt, urbanizma, hortikulturnih ureditev, projektiranja stanovanj, šolskih, administrativnih in industrijskih objektov ter prizadevanja za uveljavitev montažne gradnje do oblikovanja pohištva.

Monografska razstava na Bledu bo izpostavila Fürstova dela na Gorenjskem ter predstavila vsa najpomembnejša dela njegovega opusa, so sporočili iz Zavoda za kulturo Bled. Poudariti želijo njegovo blejsko obdobje od leta 1937 do 1941, ko je kot mestni arhitekt, pri petindvajsetih letih, zgradil zavidljiv arhitekturni opus. Njegovo delo na Bledu med drugim obsega vilo Sabotti v Mali Zaki, predlog za posodobitev hotela Park, osnove hotela Krim in ureditev obalne promenade s kandelabri iz umetnega kamna, ki so narejeni po vzoru Plečnikovih v Rogaški Slatini.

Predstavili bodo začetke industrijske montažne gradnje, pri kateri je Fürst odigral vodilno vlogo, zato velja za pionirja montažne gradnje v Sloveniji. Po upokojitvi pa je Fürst, ki je bil kot arhitekt aktiven praktično do svoje smrti leta 2005, gradil tudi gorske koče in smučarske žičnice.

Ob razstavi bo na voljo vodnik po Fürstovi arhitekturi na Gorenjskem v obliki zloženke, proti koncu razstave pa bo izšla tudi obširna monografija v slovenskem in angleškem jeziku, ki na več kot 300 straneh in s 300 fotografijami ter z načrti izčrpno prikazuje njegov celoten arhitekturni opus.

Avtorica razstave, vodnika in monografije je arhitektka Nataša Koselj, pri razstavi pa so v okviru predmeta Slovenska arhitektura 20. stoletja sodelovali tudi študenti arhitekture. Večino fotografij, ki bodo predstavljene na razstavi, je posnel fotograf Miran Kambič.