Svet 7.4.2012 6:00

V dvorcu Schönbrunn končana prenova Velike galerije

Dunaj, 7. aprila - V dvorcu Schönbrunn v avstrijski prestolnici so zaključili prenovo Velike galerije, ki je trajala več kot dve leti. Za prenovo 43 metrov dolge in 10 metrov široke dvorane je bilo potrebnih 40.000 ur ročnega dela. Sedaj je dvorana ponovno v takšnem stanju, kot je bila leta 1755, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah vodje družbe "Schloss Schönbrunn Kultur - und Betriebgesellschaft", ki upravlja z gradom, Wolfganga Kippesa je prenova Velike galerije stala 2,3 milijona evrov.

Še posebej zahtevno je bilo restavriranje bleščeče bele stenske obloge, ki spominja na marmor ali porcelan, v kateri odseva svetloba neštetih svetil. Po čiščenju so na stene nanesli kar osem plasti barve, zadnjo je bilo potrebno še spolirati. Atmosfero nekdanjih časov v Veliki galeriji pomaga ustvariti tudi nova LED razsvetljava, ki je nadomestila prejšnje električne žarnice.

Velik izziv pa je restavratorjem predstavljalo odpravljanje pomanjkljivosti prejšnjih restavriranj na stropnih freskah. Freska italijanskega slikarja Gregoria Guglielmija, ki je bila poškodovana v bombnem napadu, je bila konec 40. let minulega stoletja restavrirana ob pomoči fotografij. Sedanja prenove je na plano ponovno prinesla sijoče barve.

Velika galerija s svojimi bleščeče belimi stenami, pozlato in stropnimi freskami je osrednja dvorana v dvorcu. V nekdanji poletni rezidenci Habsburžanov sicer dnevno naštejejo 5000 obiskovalcev.