EPK 2012 6.4.2012 16:15

V Mariboru odprtje nove galerije K8

Maribor, 6. aprila - V Mariboru bodo danes v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) odprli nov galerijski prostor. Z odprtjem razstave Ljubezen spomin opomin arhitektke in fotografinje Marine Peran Lekič bo zaživela galerija K8 na Koroški ulici 8.

Avtorica razstave v galerijski prostor v fotografskem okvirju postavlja slovensko posebnost kozolec. "Kozolec stoji. Vsak dan bolj zgubljen, bolj utrujen, pozabljen, pa vendar. Še stoji, še lepši, v popolnem soglasju nesoglasij. Stoji ... vendar stati ni dovolj, treba je obstati, je zapisal že Trubar. Moj boj za obstanek so fotografije," je v vabilu na razstavo zapisala Marina Peran Lekič.

Galerija K8 je še eden v vrsti poskusov EPK za oživitev mariborske Koroške ulice, ki je bila nekoč ena najpomembnejših delov mesta, danes pa spričo natrpanosti z vozili in razpadajočih stavb kaže zelo klavrno podobo. Tam sta letos že zaživeli Mestna izpovednica in nekdanja Velika kavarna, opuščene izložbe pa so opremili z Uličnim stripom.

Do konca leta se bo v galeriji K8 zvrstilo več razstav. Med drugim se bodo s svojimi stvaritvami predstavili rezbarski mojstri, razstavljeni bodo miniaturnimi modeli ladijskih maket. Obljubljata se tudi mednarodna splavarska razstava in predstavitev zgodovine mariborske evangeličanske skupnosti.