Slovenija 8.4.2012 9:00

Na Obali več dogodkov ob 320. obletnici Tartinijevega rojstva

Portorož/Piran, 8. aprila - Danes mineva 320. let od rojstva piranskega skladatelja in violinista Giuseppeja Tartinija. V Piranu bodo dogodek obeležili s koncertom komorne glasbe Poklon Tartiniju drevi ob 20. uri v Križnem hodniku samostana Sv. Frančiška. V Portorožu pa bo ob 19.30 velikonočni baletni koncert, na katerem bo krstno izvedena Tartinijeva Didone abbandonata.

Piran. Poplavljen Tartinijev trg v Piranu. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Piran.
Poplavljen Tartinijev trg v Piranu.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Piran. Tartinijev trg. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Piran.
Tartinijev trg.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Med izvajalci skladb iz Tartinijevega repertoarja na koncertu Poklon Tartiniju ob 320. obletnici rojstva bo Mešani pevski zbor Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini pod vodstvom dirigentke Milly Squarcia Monica. S solistom baritonistom Nevenom Stipanovom ob spremljavi Davida Circote na orglah bodo izvedli Tartinijeve Sakralne pesmice in Stabat mater.

Sledila bo Tartinijeva Sonata v g-duru v izvedbi Francesca Squarcie na violi. Koncert, ki ga organizirata Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran, se bo zaključil s sonato v g-molu Didone abbandonata v izvedbi Francesca Squarcie na violi in Bojana Glavine na klavirju.

Znamenita Tartinijeva sonata Didone abbandonata je bila objavljena še za časa skladateljevega življenja v zbirki Dvanajst sonat op. 2. Sonata opušča kontrapunktično zasnovo v korist ekspresivnega naboja, ki je v svojem bistvu usmerjen v formalno in melodično preprostost, tematsko pa često posega po folklornih motivih, so v spremnem besedilu h koncertu zapisali organizatorji.

Krstno izvedbo baleta Didone abbandonata pa si bodo drevi ob 19.30 uri v portoroškem avditoriju lahko ogledali obiskovalci svečanega velikonočnega baletnega koncerta. Balet v koreografiji Mitje Popovskega bodo izvedli plesalci Petra Zupančič, Klara Lainšček in Jan Ravnik ob spremljavi violinistke Petre Herič in pianista korepetitorja Jana Severja.

Sicer pa se bodo na svečanem baletnem koncertu, ki ga Avditorij Portorož organizira v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Piran in Društvom baletnih umetnikov Slovenije, občinstvu predstavili plesalci iz vse Slovenije. Tako bosta Tetiana Svetlična in Eric Burrough odplesala Valpurgino noč iz Fausta, Galina Čajka in Eric Burrough duet iz baleta Bajadera, Galina Čajka pa balet Umirajoči labod.

Danes se bo v Piranu sicer zvrstilo še več dogodkov, posvečenih Tartiniju. V Tartinijevi hiši bodo ob 18. uri odprli razstavo Pokloni Pirana Tartiniju, na kateri bo predstavljeno gradivo, povezano z izvedbami del Tartinija od časa njegovega življenja do danes.

Sledil bo Aperitiv koncert z violinistom Silviom Quarantottom in kitaristom Giovannijem Settimom. V Križnem hodniku samostana Sv. Frančiška pa si bo mogoče ogledati fotografsko razstavo Ubalda Trnkoczya Piran in violina. Dogodke organizirajo Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran in piranska enota Pokrajinskega arhiva Koper.