Svet 9.4.2012 6:00

Na Dunaju portreti politikov in njihova satirična fotomontaža

Dunaj, 9. aprila - V dunajskem razstavišču Kunsthaus je na ogled razstava "Head 2 Head. Politika in imidž", ki prinaša portrete svetovno znanih politikov iz minulih 100 let. Postavitev na podlagi več kot 200 političnih plakatov, filmov, fotografij in drugih del prikazuje strategije ustvarjanja javne podobe politikov, pa tudi satirične fotomontaže političnih veljakov.

Danska. Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger. Foto: Xinhua/STA Arhiv XInhua/STA

Danska.
Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Arnold Schwarzenegger.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv XInhua/STA

Brdo pri Kranju. Nekdanji ameriški predsednik George Bush. Foto: Daniel Novaković/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Nekdanji ameriški predsednik George Bush.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Na razstavi v Kunsthausu je dobil osrednje mesto plakat, ki je sestavni del političnih kampanj. Prav s pomočjo plakatov si politiki ustvarjajo javno podobo in si pridobivajo zaupanje volivcev, posredno pa tudi moč.

Razstavljena so dela več ustvarjalcev. Nemška fotografinja Herlinde Koebl je na primer analizirala fotografije politikov in opazovala spreminjanje podobe Angele Merkel vzporedno z njenim vzponom moči. Švicarski fotograf Nicolas Righetti se je posvetil avtoritativnim političnim osebnostim, slovenski ilustrator in grafični oblikovalec Nenad Cizl pa je prispeval satirično fotomontažo nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha.

Na razstavljenih plakatih in fotografijah so med drugimi ruski revolucionar Lenin, kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger in južnoameriški revolucionar Che Guevara, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Obsežno zbirko, ki jo je za razstavo posodil Muzej oblikovanja iz Züricha, so na Dunaju dopolnili še s serijo slik avstrijskih politikov, ki so na različne načine zaznamovali zgodovino, na primer Bruno Kreisky, Jörg Haider in Kurt Waldheim.

Razstava je na ogled do 3. junija.