Svet 10.4.2012 5:30

V Los Angelesu pregledna retrospektiva del Herba Rittsa

Los Angeles, 10. aprila - Konec leta bo minilo deset let od smrti priznanega ameriškega modnega fotografa Herba Rittsa. V losangeleškem razstavišču Getty Center so se obletnici poklonili z retrospektivo Rittsovih del, ki med drugim vključuje številne od njegovih slovitih črno-belih portretov znanih osebnosti iz sveta glasbe, filma in mode, je poročal britanski BBC.

Ritts (1952-2002) je na pot uspeha stopil tako, da je v 70. letih minulega stoletja za zabavo fotografiral znane prijatelje iz filmske industrije, medtem ko je pomagal družini pri prodaji pohištva. V 80. in 90. letih je nato v svoj objektiv ujel zvezdnike, kot so Madonna, Tina Turner, Sean Connery in Jack Nicholson. Obetala se mu je uspešna kariera, a je konec decembra 2002, star 50 let, umrl za aidsom.

Muzej Getty, pod katerega sodi tudi Getty Center, je lani pridobil 69 originalnih Rittsovih fotografij. Vrednost zbirke so tedaj ocenili na milijon dolarjev (697.900 evrov). Zbirka vključuje nekaj svetovno znanih Rittsovih posnetkov, med njimi fotografijo Richarda Gerea v garaži, oblečenega v belo majico brez rokavov in s prižgano cigareto v ustih.

V zbirki muzeja je tudi črno-bela fotografija iz leta 1989 z naslovom Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood, na kateri je upodobljen skupinski akt svetovno znanih super modelov.

Muzej je za zbirko plačal le majhen del vsote, na katero je bila ocenjena, sicer pa jo je pridobil kot darilo Fundacije Herba Rittsa. V svoji fotografski zbirki muzej Getty hrani tudi dela Richarda Avedona, Cecila Beatona, Horsta P. Horsta, Williama Kleina, Roberta Mappelthorpa, Mana Raya in Louise Dahl Wolfe.

Rittsova retrospektiva je v Getty Centru na ogled do 26. avgusta.