Slovenija 10.4.2012 13:34

Edward Clug s pomladnim poklonom Stravinskemu

Maribor, 10. aprila - V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo v petek premierno izvedli balet Hommage a Stravinsky v koreografiji umetniškega vodje mariborskega baleta Edwarda Cluga. Uprizoritev je umetniški poklon Igorju Stravinskemu ob 130-letnici skladateljevega rojstva ter poskus približanja estetike njegovih glasbenih in baletnih del širši slovenski javnosti.

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred premiero predstave "Hommage a Stravinsky". Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in koreograf Edward Clug. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero predstave "Hommage a Stravinsky".
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in koreograf Edward Clug.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred premiero predstave "Hommage a Stravinsky". Koreograf Edward Clug. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero predstave "Hommage a Stravinsky".
Koreograf Edward Clug.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor. Novinarska konferenca pred premiero predstave "Hommage a Stravinsky". Predstavnik za stike z javnostjo SNG Maribor Alan Kavčič, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in koreograf Edward Clug. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor.
Novinarska konferenca pred premiero predstave "Hommage a Stravinsky".
Predstavnik za stike z javnostjo SNG Maribor Alan Kavčič, generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer in koreograf Edward Clug.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Koprodukcija Baleta SNG Maribor in zavoda Maribor 2012 temelji na glasbenem delu Posvetitev pomladi Igorja Stravinskega (1882-1971), ki izhaja iz legende iz poganske Rusije. "Posvetitev pomladi je kultno glasbeno delo 20. stoletja. Ne predstavlja le preobrata v glasbeni poetiki samega Stravinskega kot skladatelja, ampak je obenem tudi prelomnica v glasbeni zgodovini. Skozi to delo spremljamo evolucijo plesa v 20. stoletju, tj. od prve postavitve Vaclava Nižinskega v Parizu leta 1913 pa do danes," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnil Clug.

Njegovo koreografsko izhodišče je ravno baletna postavitev iz leta 1913, ki je s svojo ritmično nenavadnostjo in disonantno glasbeno "barbarskostjo" razklala tedanjo pariško javnost. "Tako je to tudi neke vrste poklon Nižinskemu," je poudaril.

V ikonografskem smislu se predstava navezuje na etnografske simbole starodavne ruske legende. Ta pripoveduje o ritualu žrtvovanja device, ki mora plesati do smrti v poklon pomladnemu božanstvu, da bi povečal rodovitnost zemlje. "Ženske z dolgimi pletenimi kitami in rdečimi ličnicami ter moški z bradami so kot dva spolna simbola moškega in ženske, izolirana v sodoben čas in prostor, v katerem želim 'posvetiti' današnjo pomlad," je dodal Clug.

Ob tem je v projekt vključil še delo slovenskega skladatelja Boruta Kržišnika Songs for the mating season (Pesmi za paritveno obdobje) kot aluzijo na mojstrovino Stravinskega. To delo je bilo že del projekta Sacre du temps (Posvetitev časa), ki je bil premierno uprizorjen leta 2007 na Nizozemskem, kjer ga je Clug ustvarjal za plesno skupino Station Zuid.

Tokratno predstavo je Clug postavil skupaj s scenografom Markom Japljem in kostumografom Leom Kulašem. Plešejo mariborski baletniki Catarina de Meneses, Olesja Hartmann, Evgenija Koškina, Tetiana Svitlična, Mirjana Šrot, Asami Nakashima, Gaj Žmavc, Denes Darab, Sytze Jan Luske, Tiberiu Marta, Demetrius King, Eric Burrough in Yuya Omaki.

Po Clugovih besedah vlada za predstavo veliko zanimanje mednarodne javnosti. Projekt naj bi pritegnil veliko pozornosti zlasti v letu 2013, ko bodo po svetu obeležili stoletnico premiere Posvetitve pomladi. V omenjeni jubilej se bo dejavno vključil tudi mariborski Balet, ki načrtuje gostovanja na različnih mednarodnih plesnih festivalih.