Slovenija 10.4.2012 10:11

Hanna Preuss nova upraviteljica Vodnikove domačije

Ljubljana, 10. aprila - Sonorična umetnica Hanna Preuss je po razpisu Mestne občine Ljubljana (MOL) postala nova programska upraviteljica Vodnikove domačije. Komisijo je prepričala z inovativno prezentacijo Vodnikove spominske sobe, za domačijo pa bo v sklopu svojega ateljeja sonoričnih umetnosti skrbela naslednja tri leta, poroča današnji Dnevnik.

Ljubljana. Sonorična umetnica Hanna Preuss. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sonorična umetnica Hanna Preuss.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V komisiji menijo, da je Preussova ponudila "kakovosten, inovativen in celovit program, z idejno močnim avtorskim konceptom". Med devetimi prispelimi prijavami je umetnica podala najbolj zanimivo in inovativno prezentacijo Vodnikove spominske sobe. Njena verbalno visoko artikulirana programska shema je po pojasnjevanju komisije usmerjena k formiranju vsebin za najrazličnejše ciljne publike, od otrok, mladostnikov, laikov, strokovne publike do starostnikov in drugih ranljivih družbenih skupin.

Preussovi bodo pri upravljanju domačije pomagali sodelavci Haninega ateljeja, sonorična umetnica pa meni, da bi z novim programom v Vodnikovo domačijo lahko privabili več kot 5000 obiskovalcev na leto. Upravljanje rojstne hiše priznanega pesnika naj bi sicer prevzela v začetku tega meseca, vendar se to doslej še ni zgodilo, še piše časnik.

Po razpisu MOL z izbranim predlagateljem sklene pogodbo o programskem upravljanju prostorov z obveznostjo rednega vzdrževanja. Program upravljanja vključuje prireditvene, produkcijske in izobraževalne vsebine s področja uprizoritvenih, glasbenih, likovnih in drugih umetniških in kulturnih praks, je zapisano na spletni strani MOL.

Za domačijo je doslej dve desetletji skrbela Majda Lenič iz KUD Vodnikova domačija.