EPK 2012 11.4.2012 8:50

Banka, zlatarna in EPK z razstavo umetniškega nakita

Maribor, 11. aprila - V delu poslovalnice Probanke v središču Maribora bodo danes odprli razstavo umetniškega nakita, ki jo je za Evropsko prestolnico kulture (EPK) pripravila mariborska zlatarna Holc. Razstavljene bodo stvaritve 21 slovenskih umetnikov, ki imajo po besedah vodje projekta Ane Holc tako visoko umetniško kot uporabno vrednost.

Maribor. Poslovalnica Probanke, kjer bo razstava umetniškega nakita. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Poslovalnica Probanke, kjer bo razstava umetniškega nakita.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Zlatarna Holc. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Zlatarna Holc.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Lastnica Zlatarne Holc, Ana Holc. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Lastnica Zlatarne Holc, Ana Holc.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Družinsko podjetje Zlatarstvo Holc je največja zlatarna v Mariboru in letos praznuje 40-letnico delovanja. Lastnica Ana Holc, sicer dobitnica študentske Prešernove nagrade za oblikovanje ateljejske kolekcije nakita, je ob tem jubileju povabila 14 prepoznavnih in obetavnih oblikovalcev nakita iz vse Slovenije, da pod okriljem EPK ustvarijo nekaj novega na temo Bistvo je očem (ne)vidno.

"Gre za nakit, ki ga običajno ne srečamo v zlatarni. To so umetniška dela, narejena v ateljejih slovenskih umetnikov," je na novinarski konferenci ta teden pojasnila Ana Holc. "Predstavljeni primerki niso namenjeni le temu, da se nosijo na telesu, ampak imajo svojo umetniško vrednost tudi v prostoru," je dodala.

Oblikovalci so ustvarjali sami ali pa v sodelovanju s slikarji in kiparji. Večina razstavljenih izdelkov bo tudi naprodaj, njihovo vrednost pa je Holčeva ocenila na med 1000 in 5000 evri. Razstava v poslovalnici banke na Ulici 10. oktobra bo na ogled do 11. junija.

Razstava je eden od poskusov EPK, da se v projekt dejavno vključijo "ljudje, ki živijo in delajo v mestu", je pojasnil vodja programskega sklopa Ključi mesta Boris Cizej. Po njegovem je tudi lep primer tega, kako so lahko kulturno angažirani tudi poslovni subjekti. Drugi takšen primer sodelovanja bo že ta konec tedna, ko bodo z večeroma romske glasbe poskušali v dogajanje EPK pritegniti še mariborske gostince.