EPK 2012 12.4.2012 9:00

Po Mariboru bo konec tedna odmevala romska glasba

Maribor, 12. aprila - Na okoli 20. prizoriščih po Mariboru bo konec tedna donela romska glasba. V gostinskih lokalih, pa tudi na ulicah in trgih v središču mesta, bodo v petek in soboto zvečer v živo igrali romski ansambli in orkestri iz Srbije, Makedonije, Bolgarije, Madžarske in Slovenije. Pričakujejo najmanj 80 glasbenikov v 16 zasedbah.

Dogodek je nastal v sodelovanju med projektom Evropska prestolnica kulture (EPK) in kulturno-umetniškim društvom Zlati zob. "Romska glasba je vedno bila most med Romi in ostalimi ljudmi," poudarjajo v društvu.

Na zavodu Maribor 2012 pa izpostavljajo, da je to izjemna priložnost za lastnike in najemnike gostinskih lokalov v središču Maribora, da izkoristijo utrip EPK v svoj prid. "Radi bi, da se lokali v središču Maribora dobesedno napolnijo z glasbo. In to glasbo, ki ni konzervirana, ki je živa, brez mikrofonov, dejansko za ljudi," je na novinarski konferenci ta teden pojasnil vodja programskega sklopa EPK Ključi mesta Boris Cizej. "Po drugi strani pa bi radi dosegli, da bodo Mariborčani ob petkih in sobotah hodili v mesto. Dober razlog za odhod tja je dogajanje v mestu," je dodal.

Prireditev, poimenovana Gipsy Night, bo v petek in soboto potekala od 20. do 24. ure, pri čemer se bodo zasedbe v lokalih menjale. Vsi nastopajoči se bodo predstavili tudi s sprehodom po ulicah in trgih.

V soboto bo mogoče obiskati tudi koncert v dvorani Štuka, kjer bodo nastopile vrhunske zasedbe Kal, Bojan Ristić Brass Band, Šukar in Besh O Drom ter plesna skupina Balerima. "Koncert bo prava pravcata glasbena ekskurzija v romsko zgodovino, mite, tradicije, predsodke, patos in ponos," napovedujejo v KUD Zlati zob.

V okviru EPK je jeseni predviden še en podoben projekt, a s slovensko glasbo. Takrat naj bi na podoben način v mariborskih lokalih nastopile slovenske pop in rock skupine, prav tako v akustični verziji. "Ideja je, da se vzpostavi bolj pristen stik med glasbo in publiko," je pojasnil Cizej, prepričan, da je to dober način za oživitev mestnega jedra, kar je eden od glavnih ciljev EPK.