Slovenija 11.4.2012 14:07

Na Slovenskih dnevih knjige letos rekordno število založnikov

Ljubljana, 11. aprila - Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo med 16. in 20. aprilom v Ljubljani organiziralo 17. slovenske dneve knjige. Osrednje prizorišče knjižnega sejma bo letos ponovno Kongresni trg. Kot je na novinarski konferenci dejala programska vodja Nina Kokelj, sejem ob prodajnem ponuja še komunikativen spremljevalni program za vse starosti.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Novinarska konferenca pred 17. slovenskimi dnevi knjige (od 16. do 20.4.). Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Novinarska konferenca pred 17. slovenskimi dnevi knjige (od 16. do 20.4.).
Foto: Tina Kosec/STA

Na odprtju dnevov knjige bodo zbrane med drugimi nagovorili podpredsednik DSP Ivo Svetina, direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl in predsednik republike Danilo Türk. Na ta dan bodo že tradicionalno razglasili nagrajenca natečaja revije Sodobnost in DSP za najboljšo kratko zgodbo in esej.

Vsak dopoldan se bodo v sklopu dnevov otroci s Kongresnega trga lahko podali na literarni sprehod s profesorjem Zmedo, ki ga bo utelesil igralec in profesor Tomaž Gubenšek. Sledili bodo nastopi srednjih glasbenih šol, na odprtem odru pa bodo predstavljali novitete po izboru založb. Dogajanje na Kongresnem in Prešernovem trgu bodo popestrili recitatorji poezije, poimenovani Pručkarji, ljubljanski Kinodvor pa bo postavil Kinobalonovo Hišo pravljic, v kateri bodo mladi bralci lahko listali po slikanicah in spoznavali svet filma.

Program dnevov knjige bo vsak dan zaznamoval drugi tematski okvir, ki bo zaznamoval tudi izbor gostov. V ponedeljek bo razpoloženje narekovala tema Ljubljana, sledili pa bodo tematski okviri pomlad, raznoterost, spomin in obilje. Popoldnevi bodo namenjeni programski novosti Avtor in njegov bralec - pogovorom med Juretom Koširjem in Goranom Vojnovićem, Milanom Jesihom in Mileno Zupančič, Ferijem Lainščkom in Simono Kopinšek, Nežo Maurer in Moniko Tavčar ter Natašo Kramberger in Andrejem Blatnikom.

V programskem sklopu Knjige so svetovi bodo potekali pogovori lutkarice in igralke Tine Oman z zanimivimi gosti, saj želijo po besedah Kokljeve sporočiti, da poleg leposlovja obstajajo še številne druge knjige. Tako bodo svoja razmišljanja o knjigah, zgodbah in branju predstavili popotnik in profesor Bogomil Ferfila, filozof in načelnik oddelka za kulturo MOL Uroš Grilc, ekotoksikolog Boris Kolar, inovatorka in podjetnica Violeta Bulc ter vrtnarka in ultramaratonka Ruth Podgornik Reš.

Petdnevni sejem vključuje tudi prodajni program. Knjige bo na 45 stojnicah predstavilo 40 malih, srednjih in velikih založnikov, kar je, kot je dejala koordinatorka Klavdija Zupan, rekordno število. Po njenih besedah bo postavitev stojnic, ki bo zasedla približno tri četrtine Kongresnega trga, obiskovalce vabila h kroženju in ponovnem obisku.

Programska sredstva, ki jih bo za dneve knjige prispevala javna agencija za knjigo, so ocenjena na 30.000 evrov, natančnejša številka pa bo znana po rebalansu proračuna, ki bo v državnem zboru predvidoma potrjen konec meseca.

Evald Flisar, eden od idejnih očetov slovenskih dnevov knjige, je v posebni prilogi časnika Dnevnik spregovoril o začetnih sejemskih korakih leta 1995. Kot je zapisal, je sejem navdihnilo praznovanje dneva sv. Jurija v Barceloni, ko gredo ljudje na ulice, si podarjajo knjige in vrtnice, založniki pa jim pri tem pomagajo s popusti.

Pester knjižni in spremljevalni program se tudi letos obeta v Mariboru, Kopru in Novem mestu, kjer bodo med 16. in 24. aprilom knjige in veselje do branja širili med najrazličnejše obiskovalce vseh starosti in zanimanj.