Slovenija 14.4.2012 9:00

V Mariboru srečanje manjšinskih avtorjev

Maribor, 14. aprila - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja danes v Mariboru 34. srečanje manjšinskih avtorjev. Dvodnevno srečanje z naslovom Sosed tvojega brega 2012 je namenjeno avtorjem, ki stalno ali začasno bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku, ne v slovenščini.

JSKD že več kot tri desetletja prireja srečanja manjšinskih avtorjev, ki pišejo v maternem jeziku, ter jih spodbuja in nagovarja, da v tem vztrajajo še naprej. "Čeprav postaja pomen multikulturnosti v zadnjih letih vse večji in kljub zavedanju, da prepletanje različnih kultur bogati družbo, manjšinskim avtorjem, ki pišejo v maternem jeziku, pri nas še vedno ni lahko," pojasnjujejo v skladu.

Osrednji del srečanja bo posvečen literarnim besedilom, ki so prispela na literarni natečaj JSKD. Med 40 prispevki je žirija v sestavi Đurđa Strsoglavec, Jure Potokar, Irena Prosenc Šegula in Dragica Breskvar izbrala poezijo in prozo 15 avtorjev in avtoric v petih jezikih, katerih dela bodo objavljena v reviji Paralele.

Manjšinskih pesnikov in pisateljev naj bi bilo po podatkih JSKD v Sloveniji približno 100, vendar so tudi tisti že uveljavljeni v neenakopravnem položaju s slovenskimi pisci predvsem glede štipendij in subvencij. Lahko pa po novem postanejo člani Društva slovenskih pisateljev.