Svet 14.4.2012 5:30

Pariški muzej Louvre uvaja elektronski vodnik po muzeju

Pariz, 14. aprila - Pariški muzej Louvre, ki se ponaša s številnimi antičnimi umetninami in umetniškimi deli, ki segajo pred leto 1845, se sedaj obrača proti modernosti in uvajanju novih elektronskih pripomočkov. Muzej, čigar korenine segajo v 18. stoletje, bo namreč uvedel nov elektronski vodnik po muzeju japonskega proizvajalca video iger Nintendo.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Obiskovalci muzeja, v katerem je v labirintu hodnikov in sob na ogled okoli 35.000 eksponatov, si bodo lahko sedaj za pet evrov izposodili nov elektronski vodnik po muzeju. Vodnik vključuje 3DS igralno konzolo, ki ima ekran na dotik, ponuja pa tudi avdio in vizualno vodenje po muzeju ter okoli 700 posnetkov znanih del. Med njimi so Miloška Venera ter Ana Samotretja in Mina Lisa Leonarda da Vincija, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Elektronski vodniki po muzeju, ki so tako navigacijski kot informativni, ponujajo virtualni pogled na podrobnosti umetniških del, ki jih s sprostim očesom težko vidimo. Naprava bo omogočila povečanje številnih majcenih špranj in rež, ki jih je nemogoče videti v množici ljudi za varnostno pregrado, ki ščiti umetnine.

Uvedba japonske tehnologije v najuglednejšem od francoskih muzejev sicer po mnenju nekaterih ni najprimernejša poteza vodstva muzeja. Nekateri namreč menijo, da bo elektronski vodnik postal predvsem neke vrste izložba za Nintendo, ki ga poznamo predvsem po računalniških igricah, kot so Donkey Kong, Mario in Zelda.

Kljub temu pa pristojni v muzeju menijo, da se mora tudi tovrstna kulturna ustanova prilagajati novim časom in biti dostopna čim širši publiki. Večina obiskovalcev Louvra - letno muzej obišče 8,9 milijona ljudi, je mlajših od 30 let, okoli dve tretjini obiskovalcev pa prihaja iz drugih držav.

Vodnik, za katerega bodo morali obiskovalci poleg vstopnine v vrednosti deset evrov odšteti pet evrov, je na voljo v sedmih jezikih. Obiskovalcem bo poleg vseh podatkov o razstavljenih delih omogočil tudi lažje sprehajanje po labirintu hodnikov, saj si bodo na zaslonu lahko ogledali, kje se nahajajo. Naprava jih bo tudi usmerjala do 50 najbolj znanih in priljubljenih eksponatov.